Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Марияна Евтимова: Епидемията отключи ескалация на домашното насилие

Снимка: Pixabay


Адвокат Марияна Евтимова, изпълнителен председател на фондация П.У.Л.С  коментира неприетите от депутатите промени в Закона за защита от домашно насилие, както и генезиса на насилието, предлаганите промени, особеностите на жертвено-насилническите отношения. 

"Обикновено като причина се изтъква, че няма политическа воля. Не мога да коментирам дали е така, това съм чула, но когато говорим за домашно насилие, аз винаги казвам, че това е феномен, който трябва да се разбира и към който  трябва да се подхожда експертно. И ми се струва, че дори народните представители  трудно разбират необходимостта от спешни промени в нашето законодателство,  за да има ефективна подкрепа на хората, пострадали от насилие. Тъй като този закон е по-мащабен, той включва и превенция, а превенцията включва специализирани програми за работа с извършители". 

За случаите на насилие по време на пандемията, специалистът заяви :"Тъй като в България все още не се води статистика за случаите на домашно насилие. Това би могло да стане, ако се приемат промени в Закона за защита от домашно насилие. Но ние, като работеща организация, каквато е фондация П.У.Л.С, и която работи с жертви от насилие, бихме могли да кажем, че през времето и след епидемичната обстановка, случаите на насилие ескалириха. През времето на пандемията повече случаи достигаха до нас по електронната ни поща, по телефоните,......но не се спряха консултациите в нито един момент. Но след 

КАТО СЕ ПРОМЕНИ ЕПИДИМИЧНАТА ОБСТАНОВКА, ЕСКАЛАЦИЯТА БЕ НАЛИЦЕ

 Нашият екип трудно отреагира и отработва случаите, които имат нужда от подкрепа, тъй като вече чувствителността на обществото е по-различна".

Според адвокат Евтимова: "Когато не се говори за насилието, хората "приемат, че това е норма". "Тогава те не търсят помощ и подкрепа. Семейните ценности са такива, че жената да се подчинява на мъжа или пък мъжът да упражнява своите функции", казва още адвокат Евтимова.

Закона за защита от домашно насилие датира от 2005 година, отбеляза адвокат Евтимова. В работна група, в която участва Министерството на правосъдието и експерти, са предложени поправки. Предвижда се разширяване на предметния обхват на закона - добавят се специализираните услуги за работа с пострадали, и специализирани програми за работа с извършители на насилие. Гореща телефонна линия, консултативни центрове, защитени жилища. Разширяват се и мерките за защита, като се предвижда насилника да не общува по телефона и други устройства с жертва. Въвеждаше се и възможност за отнемане на оръжие. 

ПРЕДВИЖДА СЕ ЕДИННА СТАТИСТИКА

В домашното насилие няма никаква логика, казва адвокат Евтимова. Жертвите трудно взимат решение да подадат жалба, 

ЗАЩОТО ИМ СЕ ВМЕНЯВА ВИНА, ТЕ ИЗПИТВАТ СРАМ И БЕЗИЗХОДИЦА

Жертвите са и хора, които нямат достатъчно доходи. 

"Когато говорим за насилническо-жертвенска връзка ние говорим" 

ЗА ФОРМА НА ЗАВИСИМОСТ

Тази зависимост е толкова силна, че човек сам не може да излезе. Нужна е външна намеса. 

КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА ЛЮБОВ В ТАКИВА ОТНОШЕНИЯ, ТОВА ОБЪРКВА

Ръката, която дава, която храни, която милва, е и ръката, която удря, и това обърква хората, особено пък децата. Границата между насилието и любовта е много тънка.

 Чуйте интервюто на Радка Петкова.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43