Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Марияна Евтимова: Епидемията отключи ескалация на домашното насилие

Снимка: Pixabay


Адвокат Марияна Евтимова, изпълнителен председател на фондация П.У.Л.С  коментира неприетите от депутатите промени в Закона за защита от домашно насилие, както и генезиса на насилието, предлаганите промени, особеностите на жертвено-насилническите отношения. 

"Обикновено като причина се изтъква, че няма политическа воля. Не мога да коментирам дали е така, това съм чула, но когато говорим за домашно насилие, аз винаги казвам, че това е феномен, който трябва да се разбира и към който  трябва да се подхожда експертно. И ми се струва, че дори народните представители  трудно разбират необходимостта от спешни промени в нашето законодателство,  за да има ефективна подкрепа на хората, пострадали от насилие. Тъй като този закон е по-мащабен, той включва и превенция, а превенцията включва специализирани програми за работа с извършители". 

За случаите на насилие по време на пандемията, специалистът заяви :"Тъй като в България все още не се води статистика за случаите на домашно насилие. Това би могло да стане, ако се приемат промени в Закона за защита от домашно насилие. Но ние, като работеща организация, каквато е фондация П.У.Л.С, и която работи с жертви от насилие, бихме могли да кажем, че през времето и след епидемичната обстановка, случаите на насилие ескалириха. През времето на пандемията повече случаи достигаха до нас по електронната ни поща, по телефоните,......но не се спряха консултациите в нито един момент. Но след 

КАТО СЕ ПРОМЕНИ ЕПИДИМИЧНАТА ОБСТАНОВКА, ЕСКАЛАЦИЯТА БЕ НАЛИЦЕ

 Нашият екип трудно отреагира и отработва случаите, които имат нужда от подкрепа, тъй като вече чувствителността на обществото е по-различна".

Според адвокат Евтимова: "Когато не се говори за насилието, хората "приемат, че това е норма". "Тогава те не търсят помощ и подкрепа. Семейните ценности са такива, че жената да се подчинява на мъжа или пък мъжът да упражнява своите функции", казва още адвокат Евтимова.

Закона за защита от домашно насилие датира от 2005 година, отбеляза адвокат Евтимова. В работна група, в която участва Министерството на правосъдието и експерти, са предложени поправки. Предвижда се разширяване на предметния обхват на закона - добавят се специализираните услуги за работа с пострадали, и специализирани програми за работа с извършители на насилие. Гореща телефонна линия, консултативни центрове, защитени жилища. Разширяват се и мерките за защита, като се предвижда насилника да не общува по телефона и други устройства с жертва. Въвеждаше се и възможност за отнемане на оръжие. 

ПРЕДВИЖДА СЕ ЕДИННА СТАТИСТИКА

В домашното насилие няма никаква логика, казва адвокат Евтимова. Жертвите трудно взимат решение да подадат жалба, 

ЗАЩОТО ИМ СЕ ВМЕНЯВА ВИНА, ТЕ ИЗПИТВАТ СРАМ И БЕЗИЗХОДИЦА

Жертвите са и хора, които нямат достатъчно доходи. 

"Когато говорим за насилническо-жертвенска връзка ние говорим" 

ЗА ФОРМА НА ЗАВИСИМОСТ

Тази зависимост е толкова силна, че човек сам не може да излезе. Нужна е външна намеса. 

КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА ЛЮБОВ В ТАКИВА ОТНОШЕНИЯ, ТОВА ОБЪРКВА

Ръката, която дава, която храни, която милва, е и ръката, която удря, и това обърква хората, особено пък децата. Границата между насилието и любовта е много тънка.

 Чуйте интервюто на Радка Петкова.

По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в три дни

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. 57-то издание на Националния събор на народното творчество..

публикувано на 01.04.23 в 15:30

До 15 април е регистрацията за участие в Международния детски етнофестивал в Минерални бани

Продължава регистрацията за участие в 20-я юбилеен международен детски етнофестивал ”Децата на Балканите – с духовност в Европа“, който ще се проведе на 31 май и 1 юнив село Минерални бани. Организатори на проявата са КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. Д-р Желязко Христов“, а община Минерални бани е съорганизатор. Регистрацията на участниците става..

публикувано на 01.04.23 в 14:40
Сабина Сюлюкчиева, главен секретар на Областна администрация Кърджали

Ученици се състезават за представяне на Родопите

Младите творци от Кърджали, Хасково и Смолян са поканени да представят забележителностите на родните си места чрез талантите си.  Това може да стане в обявения конкурс за ученици на тема: “Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“, обявен от Областна администрация Кърджали. „Конкурсът е част от дейности по Проект..

публикувано на 24.03.23 в 22:53

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка..

публикувано на 25.03.23 в 08:25

Романът "Съдба " - древногръцка трагедия, от която струи и много светлина

Наскоро п исателят, роден в смолянското село Гълъбово Светозар Казанджиев представи мащабния си роман "Съдба", в който описва съдбините на цял един род и на планината. Разказът прилича повече на антична трагедия, но в него прозира и много любов, човешко достойнство и светлина. Романът „Съдба“ на родопския писател описва  съдбовна..

публикувано на 23.03.23 в 16:12

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“ . То беше п редставено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва е лектронна..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Д-р Гергин Габровски: Пациентите да не мислят, че могат да им изпишат рецепта по телефон

Според д-р Гергин Габровски, личен лекар в Кирковско , не се разбира правилно възможността да се изписва бяла електронна рецепта през телефон или таблет. Изписването й се отнася по-скоро до комуникацията между аптеката и личния лекар. Не бива пациентите да си мислят, че могат да изискат рецепта по телефона . Д-р Габровски отбелязва..

публикувано на 23.03.23 в 12:34