Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милкана Йорданова и нейната колекция от 1500 крави-играчки


Въпреки че по-характерно е да се колекционират картички, значки, радиоапарати и други антикварни експонати, производителката на млечни продукти от Смилян Милкана Йорданова е известна в района с внушителната си витрина от крави-играчки.

Дървени, порцеланови, плюшени, те запълват почти цяла стена в дома й и към момента наброяват над 1500, разказва самата тя. Има фигурки на крави-спящи красавици, щастливи крави, крава--скиорка и дори крава-летец. Страстта й да събира сувенири на кротките домашни животни се поражда от едно посещение на Гауденц Руф, посланик на Конфедерация Швейцария в България. Той идва от Алпите, за да научи повече за възможностите на Смилян за производство на млечни продукти. Интересно за населеното място е, че навремето там се среща рядка порода крави, т.нар.джарсейки. Затова в селото навремето е имало конкурс Мис крава, носещ много разтуха и радост на местните жители. 

Село Смилян както знаем, е прочуто със своя смилянски боб, но и с още с доброто качество на кравето си мляко. С какво това кротко, но не толкова свещено животно привлича Милкана, защо събира именно крави, как намира начин да си ги достави и кои са най-интересните от тях? 

Нека чуем разговора с Милкана Йорданова.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40