Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител дарява лични средства

Крият течове в музея в Смолян със завеси

Сградата се руши, не е ремонтирана от години

3
Стефан Сабрутев
Снимка: Личен фейсбук

Тревога за състоянието на сградата на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян изрази областният управител Стефан Сабрутев. Има огромен проблем с покривната конструкция, течове по стени, по тавани, експонатите са застрашени, коментира той в ефира на Радио Кърджали.

„Аз разбирам, че Общината полага усилия по някакви европейски проекти, но в този комплекс, в който са историческият музей, галерията, библиотеката, моето наблюдение е, че историческият музей е малко неглижиран“, каза областният управител.

Сабрутев не скри учудването си, че общинското ръководство не се възползва максимално от възможностите, които дава европейското финансиране на проекти.

Областният управител ще дари 1500 лв. лични средствана музея, за да бъдат закупени завеси, които поне частично да прикрият последиците от липсата на основен ремонт на сградата. „Крайно наложително е да се скрият едни влажни стени, за да може все пак да е малко по-приветливо, като се влезе, да не се виждат паднали мазилки, което е една малка частица, един малък жест“, каза Сабрутев. По информация след среща със заместник-министъра на културата Пламен Славов, предишният служебен кабинет е заделил средства за ремонта на музея в Смолян. Последното редовно правителство обаче е отхвърлило предложението. Областният управител не е оптимист, че е възможно проблемът да се реши скоро със средства от бюджета на Министерството на културата, още повече, че очакванията са да няма утвърдена държавна финансова рамка поне до средата на тази година. Сабрутев изрази все пак надежда, че Общината ще съумее да се възползва от възможностите за европейско финансиране.


  • Музеят е неглижиран сред комплекса от културни институции, счита Сабрутев


Областният управител изрази тревога и за евентуална загуба на евросредства, заради забавянето на дейностите по строителството на отсечката Димарио – ГКПП Рудозем – Ксанти. Пътят се изгражда по Програма за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020". От гръцка страна има два проблемни участъка с констатирани свлачища. За тях трябва да бъде обявена отделна обществена поръчка за изпълнител. Гръцката страна обаче все още се бави и не е обявила процедурата.

Има предишни разговори, водени по темата при визитата на областния управител през октомври миналата година при съседите. Тогава също е имало уверение от гръцка страна, че ще обявят процедурата. До момента обаче няма никакъв напредък.Учудващото за мен беше, че и гръцката страна не знаеха за този проблем. Към момента се очаква разрешение от тяхното регионално министерство – разрешение да започнат процедурата. А самите процедури траят дълго време. И точно това е притеснението, че първо може до края на годината да не се отвори гранично контролно-пропускателния пункт по вина на гръцката страна и второ, че могат да се загубят средства, както за българската, така и за гръцката страна“, поясни Сабрутев.

До края на февруари ще бъде организирана техническа комисия, която по настояване на българската страна, до края на годината, когато трябва да приключи проекта, ще инспектира напредъка ежемесечно, за да бъде избегната загубата на средства и „най-важното – да бъде отворен ГКПП „Ксанти – Рудозем“, поясни областният управител Стефан Сабрутев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40