Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ужасяваща реалност - дилър е всеки втори, употребяващ наркотици

5
Калоян, Илко, Валентин и Николай с домакина си Валентина Грудева от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали
Снимка: Радио Кърджали

Не дали, а защо е опасна дрогата и не за удоволствието, а за жестоките лапи на пристрастяването. За това проведоха разговор четирима млади мъже, успели да преодолеят наркотичната зависимост, и представители на 12 училища в Кърджали. Илко Бояджиев, Калоян Романов, Николай Манчев и Валентин Цонев са от Терапевтичен център „Свети Илия” и Фондация „Общност в помощ на зависимите” град Габрово, а срещата се осъществи по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Те разказаха своите лични истории, как са започнали да употребяват наркотици, какво им е причинило това и колко е трудно да пребориш зависимостта. 

Общото между Илко, Калоян, Николай и Валентин е, че са започнали с "най-леката" дрога – марихуаната с мисълта, че тя е безобидна.

"Това е първата крачка - първата цигара е обикновена, след което цигара с марихуана, след което бира, уиски, алкохол и по-твърди наркотици. В днешно време това са синтетики. Лесно се добиват, на достъпна цена са и доста са навлезли. И направо е ад", казва Илко Бояджиев.

"Проблемът наркотици е толкова актуален, колкото е бил и преди 20 години. Просто веществата са се променили. Сега приоритетно се употребяват метамфемини и марихуана, не толкова хероин и кокаин, както беше навремето, но вредата от тях е не по-малка", смята Калоян Романов. Но Илко не е съгласен с него и твърди, че проблемът с наркотиците е доста по-сериозен. "За съжаление, от употребяващите наркотици днес, всеки втори е дилър. Страшно е, защото дилъри са лица под 18 години", казва той.

Според Николай Манчев проблемът е в това, че преди наркотиците са били мода, а днес се приемат като нещо нормално, като рутина и начин на живот. А Валентин Цонев казва, че дори културата се е променила - "виждам хора с тениски на Пабло Ескобар. При положение, че това са героите на младите - не знам...". 

Валентин е чист от няколко години. Сега работи в превантивен център по наркотични вещества в Габрово с идеята, че с личния си пример на преминал през лапите на наркотиците и успял да се измъкне от тях, може да помогне на десетки млади хора. Казва, че възрастовата граница е паднала драстично - около 12-13 години, а при някои първите опити с дрогата са дори от по-рано.

Всички наркотици са опасни, според четиримата млади хора от Габрово. Зависимостта е зависимост, без значение дали е провокирана от хероин, стимуланти или марихуана. Затова не само институциите, но и цялото общество трябва да е обединено в борбата срещу дрогата. Тя е проблем и на институциите, и на изпълнителната власт, и на съдебната власт, на училищата, на психолози, доктори, на семействата, на самите подрастващи, обяснява Илко и смята, че това е проблем на цялата ни съвременна култура.

Според Калоян законите в България не помагат, а наказват. Защото не се дават алтернативи на заловените с малко количество наркотик, както е в западноевропейските държави. "Човек трябва да бъде поставен пред избор - да се лекува, когато има зависимост или в противен случай влиза в затвора. Тук затворите са пълни с хора, хванати с единични дози", казва той.

Що се отнася до спирането, то е изключително трудно, категорични са и четиримата. Статистиката сочи, че от 100 процента опити да се спрат наркотиците, се задържат 30 процента. От тези 30 процента успяват 80 на сто. Терапията не трябва да приключва до изчистването, а да продължи поне две години след него, да има адекватна ресоциализация и адекватно партньорство с различни институции, смята Илко, който е и основател на Терапевтичния център "Свети Илия" в Габрово. Там работят психиатър, медицинска сестра, психолози, социални асистенти, администрация, които непрекъснато и постоянно се обучават. 

И четиримата - Илко, Калоян, Николай и Валентин, са успели да кажат "стоп" на наркотиците и вече няколко години са чисти. Дали се приемат за успешни или за силни?

Валентин: "Не мога да кажа, че се смятам за силен човек, но не се смятам и за слаб. Но със сигурност се смятам за много по-успешен отпреди."

Илко: "Аз се смятам за човек, който търси начини да помогне на останалите."

Николай: "Подтикнат съм от желанието да помагам на хората и знам, че като го правя, го правя и заради себе си."

Калоян: "Знам, че полагам нужните усилия, така че от тази гледна точка, да, смятам се за силен човек."

 

Целия разговор на Станислава Георгиева с Илко Бояджиев, Калоян Романов, Николай Манчев и Валентин Цонев може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57