Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистач на космоса – професията на деня утре

3
Снимка: pixabay

Най-скъпо платената професия на бъдещето вероятно ще е ЧНБКП. Какво е ЧНБК? – чистач на най-близкото ни космическо пространство. Интересното допускане направи в ефира на Радио Кърджали д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Астрономът разкри истината за редицата светещи обекти, която наблюдавахме в продължение на няколко вечери в нощното небе над много населени места у нас, включително Кърджали. Не става въпрос за неидентифицирани летящи обекти (нло), а за популярните вече малки спътници, изстреляни от компанията на Илон Мъск. Те са свързани основно с комуникациите. Вече са почти 6000 на брой, а перспективата е да достигнат до 40 000. „Ние виждаме тези, които са изстреляни наскоро, да речем преди ден, два, три. Виждаме ги в продължение на няколко дни. След това те се разпръсват, отдалечават от земята така, че разсеяната светлина от слънцето да е доста слаба за нас и ние не можем да ги видим с очите си, но не е нещо, което не е обяснимо“, коментира д-р Петров.

Събитието все пак не е съвсем обикновено. Това са спътници, които се изстрелват в серии един или два пъти в месеца по около 50. Те са с размерите почти на малък автомобил или малък гардероб. Последните, които се наблюдаваха наскоро, са изстреляни на 12 февруари т.г. В началото хората са ги видели почти един до друг. В следващите вечери са могли да бъдат разделени, обясни специалистът.

 „На 16-ти и 17-ти обаче ще е пак шоу. Те ще бъдат отново ярки и ще се виждат около 6.20 – 6.30, като вече и времето ще е около десетина – петнадесет минути при тяхното наблюдение“, съобщи директорът на обсерваторията.


Тези спътници ще бъдат разположени като огромна мрежа около цялото земно кълбо на височина от около 300 до 700 км. Тези модерни и полезни в ежедневието ни съоръжения обаче създават не малко грижи за обществото на астрономите, защото не е далече времето, когато малки изкуствени спътници, като тези, ще започнат да замърсяват околното космическо пространство и ще трябва да се намери начин да бъде чистено. „Всички тези изкуствени спътници, изстреляни от земята, те във времето спират да работят и създават т.нар. „космически боклук“ … До няколко години със сигурност ще започнем да говорим как ще се изчистим от тях“, коментира д-р Петров. Може би чистач на най-близкото космическо пространство ще е една от най-скъпо платените професии на бъдещето, допусна той.

Астрономите вече провиждат опасността от замърсяване на най-близкия ни космос и алармират, но „няма кой да ни чуе“, подчерта специалистът. „Аз, за себе си не мога да си обясня що за идея е това как ще колонизираме Марс и ще тераформираме тази планета, за да я направим прекрасна за живеене, а в същото това време унищожаваме планетата, на която сме се родили и е единственото място, на което можем да живеем. Дори само тази идея – ще отидем на Марс или където и да е, но преди това да си затрием планетата Земя, за мене е малко трудно обяснимо“, каза д-р Никола Петров.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43