Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Михайлов - човекът от Кърджали, който дарява книги на читалища и училища

Иван Михайлов
Снимка: Радио Кърджали

20 читалища и няколко училища от областите Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Варна са получили дарения от книги от кърджалиеца Иван Михайлов. И към този момент мъжът продължава да събира стари, но запазени книги. Той е отправил апел в специализираните сайтове в интернет и в социалните мрежи – който има излишни книги, да се свърже с него, за да може да ги достави по читалища, където има нужда от тях. 

Много от жителите на областния център познават Иван Михайлов като човека, който продава стари книги до бившия ресторант "Москва", но по-любопитното е, че дарените институции не знаят много за него. За читалищните секретари той е просто един мъж от Кърджали, който им носи книги. Всичко започва случайно преди шест години, спомня си Иван Михайлов: "Тогава една читалищна секретарка помоли - при мен имаше едни книги - ако ги купим, на колко лева ще ни ги дадете. Като каза "за читалище", викам - по 50 стотинки. Само че се оказа, че читалищният председател отказва да даде пари. Исках накрая даже да ги подаря, отказа... Тя ми каза тогава, че, за да не закрият едно читалище, трябвало в библиотеката, която е към него, да имат минимум 3000 книги. Тогава ѝ казах - на мен често ми дават книги, дайте телефон. И след има-няма 20 дена ѝ звъннах, че към 200 книги мога да им дам. Хората вече знаеха, че повечето книги ги дарявам и ми носеха."

Първите две институции, които получават по 250 книги от Иван Михайлов, са читалището и училището в кв. "Гледка" в Кърджали. След това от читалище "Обединение" му дават списък на всички читалища в областта с телефони и адреси. "И аз само звъня и питам - имате ли нужда от книги?"

Последното читалище, получило книги от Иван Михайлов, е това в кирковското село Долно Къпиново. Отделил за тях 16 кашона с над 800 тома литература. В област Кърджали дарените читалища са 14, други шест са на територията на други области. На някои от институциите е носил книги по два-три пъти. Винаги е отказвал грамотите за дарение, които са му предлагали. "Защото аз не искам, както се казва, с чужда пита помен да правя. Защото книгите са ми дадени от друг и аз ги дарявам. Не са мои", обяснява Иван Михайлов. Дарява, защото не иска книгите да бъдат хвърляни. Така спасява както книгите, така и читалищата от закриване.

Някъде имат предпочитания за даряваната литература, с които Иван Михайлов, разбира се, се съобразява. В едно читалище близо до Крумовград секретарката поискала любовни романи, защото имало много млади жени в селото, които обичали да четат тази литература, а вече били прочели двайсетте книги в библиотеката. А в асеновградското село Тополово имали нужда от учебна литература, която се изучава в училище. В Звездел пък пожелали само криминални романи, защото имало много младежи, които търсели криминалета.

Други пък, които знаят, че събира книги, си дават заявки за конкретни заглавия, а Иван си записва желанията в специална тетрадка. "Има пет-шест млади мъже 35-36-годишни - всеки ми се похвали "покрай теб съм натрупал 700-800 книги", казва Михайлов.

От десет до осемдесетгодишни са почитателите на книгите, които се спират край антикварния щанд на Иван Михайлов. Търсят разнообразна литература - и приключенски, и класика - западна и руска. Някои искат само исторически, други само географски, има човек, който търси всичко, свързано с морето, човек от Ардино пък чете предимно уестърни.

Контактите с хората, без значение от възрастта им, и удовлетворението в очите на читателите носи радост и на Иван Михайлов. Понякога го натъжават лошите думи, които чува за себе си – че лъжел, че печелел много пари и отново казва, че го води желанието да достави радост. Тъжно му е и защото днес младите четат по-малко, предпочитат да получават информация от интернет. Но не всички са такива.

"Много има - четат, изселници от България. И ги питам повечето защо вземат по шест, по седем книги. Четем ги, за да не забравим езика", отговаряли нашенци на Иван Михайлов.

Той вече е уговорил и следващата доставка книги с кмета на Звиница. След 3 март около 450 тома ще потеглят към читалището там към своите нови читатели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04