Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград отбелязва 30 години с концерт

Фолклорен ансамбъл “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” - Крумовград отбелязва юбилейните 30 години от основаването си с концерт. Празничният фолклорен спектакъл ще се представи на сцената на ОДК Крумовград. В концерта ще вземат участие всички над 30 самодейци и такива, които в миналото са били част от ансамбъла.

Ръководител на ансамбъла е Катя Чолакова.

“Заслугата за основаването на ансамбъл “Изворче” е на госпожа Роса Дибекова. През 1993 година тя събира няколко човека за снимане на документален филм. Така се полагат основите на състава. Една малка групичка от хора, които през годините нараства и успява през годините да устои на трудностите и да запази българския фолклор, и това благодарение на Роса Дибекова”, разказва Катя Чолаков.

Ансамбъл “Изворче” през годините представя източнородопската песен на много сцени в страната. Самодейците от ансамбъла са показвали, че не са за подценяване, дори на международни сцени с участията си в Сърбия, Турция и Гърция. С всяко излизане от родния край талантливите изпълнители прославят местния фолклор и името на Крумовград. 

“Тридесетгодишнината за нас е много, много вълнуваща и сме радости и изпълнени с въодушевление от самото събитие, защото малко групи могат да се похвалят с такава годишнина”, разказва ръководителят Катя Чолакова и продължава.

“През тези годините имаме страшно много събрани песни. Песни, които сме научили, които сме изследвали и те са всичките автентични песни от нашия район, които се предават от поколение на поколение от възрастните хора. Ние сме точно тези дъщери и внуци на тези възрастни хора и може би песните ни са 100-годишни и днес ние ги възраждаме, по същия начин, както са били изпълнявани”, разказва още Чолакова.

Юбилярите канят крумовградската общественост и гостите на града да споделят техния празник на 24 март от 18 часа в залата на ОДК Крумовград.

Чуйте още в прикачения звуков файл. По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още

Увеличил се е броят на неявилите се на матура четвъртокласници

По-голям процент четвъртокласници не са се явили тази година на националното външно оценяване. В сравнение с миналата година, когато малко над 3 до 4 на сто от учениците в четвърти клас не са положили изпитите по български език и литература и математика, тази година процентът е скочил до около 5,5. Това сочат изчисленията след приключване на..

публикувано на 01.06.23 в 22:07

Здравка Евтимова: От писане не се забогатява, но човек живее 1000 години

При посещението си в Кърджали, писателката Здравка Евтимова насърчи младите хора да пишат, защото, който пише, живее поне 1000 години. По думите й от това не се забогатява, но дава пълнота в сърцето. Тя бе много развълнувана да научи, че кърджалийският режисьор и актьор Атанас Атанасов е поставил пиеса, по нейния разказ "Нора" и..

публикувано на 30.05.23 в 12:39

Два дни песните на Кичка Савова звучаха в роднотo ѝ село Сладун (снимки)

Близо 100 групи и индивидуални изпълнители взеха участие в двудневния Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова” в свиленградското село Сладун. Най-много бяха участниците от Хасковска област. Не липсваха самодейци от Пловдивско, Бургаско, Ямболско и Старозагорско. Там, в Сакарския край звуча и родопската песен и каба гайда..

публикувано на 30.05.23 в 12:21
Валери Калеканов, потомствен овцевъд

Собственици на автохтонни породи очакват помощта на държавата, за да ги съхранят

Сред представящите своя продукция имаше както промишлени производители, така и ентусиасти, които приготвят традиционни храни в домашни условия само за собствена консумация. Те бяха дошли на фестивала, за да демонстрират вкуса на домашната българска храна. Такъв беше 23-годишният Георги Батуров, който раздаваше на гостите, просто за да опитат,..

публикувано на 29.05.23 в 12:08
24 май честване София

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте,  в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Това е епизодът от 21 май, неделя. Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6. Във втората част на предаването, Галя Стефанова разговаря с джазмузиканта Васил Петров з атова дали е елитарен все още този..

публикувано на 24.05.23 в 16:14

Танцов клуб "Опа-иха" отбеляза 15 години с концерт в Рудозем

Танцов клуб “Опа - иха” при НЧ “Христо Ботев - 2000” гр. Рудозем отбеляза с концерт своя 15-ти рожден ден. В празничния концерт участваха всички възрастови групи на клуба. Те представиха танци от почти всички фолклорни области на България. Красотата на българския танц беше подкрепена с гайдарски мелодии и песни от гайдарски състав “Дельо хайдутин”..

публикувано на 22.05.23 в 18:09

Над 50 фермери ще се включат във ФармФест Момчилград

Около 50 фермери ще участват в първия фармерски фестивал в Момчилград, който ще се проведе на 27 и 28 май в лесопарк “Момчил юнак”. Във фермерския събор ще бъдат представени животни, които се отглеждат в региона на Източните Родопи. От дребните преживни животни ще бъдат представени породите средноропска овца, родопски цигай, вакла маришка овца,..

публикувано на 18.05.23 в 11:15