Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици се състезават за представяне на Родопите

Сабина Сюлюкчиева, главен секретар на Областна администрация Кърджали
Снимка: Галина Стефанова

Младите творци от Кърджали, Хасково и Смолян са поканени да представят забележителностите на родните си места чрез талантите си.  Това може да стане в обявения конкурс за ученици на тема: “Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“, обявен от Областна администрация Кърджали. „Конкурсът е част от дейности по Проект “Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион”/SMS-CBA, одобрен за финансиране по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „България-Гърция 2014-2020”, съгласно сключен Договор № B2.6c.12/01.07.2020 г.“, съобщи за Радио Кърджали главният секретар Сабина Сюлюкчиева. Целта е въвличане на младите хора в трансграничната област в опознаването и популяризирането на туристическия ѝ потенциал.

За участие в творческото състезание младите автори могат да представят рисунка, фотография, мултимедийна презентация, пътепис, които не са представяли в друг конкурс. Участниците ще бъдат разпределени в две категории: I-ва категория –  ученици от 5 до 7 клас и II-ра категория – ученици от 8 до 12 клас. До момента най-много са участниците, представили мултимедийни презентации. Най-малко са пътеписите.

След приключване на конкурса творбите ще бъдат събрани в луксозен албум. Ще бъдат издадени два пътеводителя, единият от които детски. Ще има и награди, които обаче за сегаостават в тайна, за да предизвикат любопитството и да мотивират младите творци, поясни Сюлюкчиева.

Крайният срок за изпращане на творбите в Областна администрация – Кърджали е до 30 март 2023 г.

За повече подробности чуйте прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Габриела Руменова

Експерт: Бездействието на КЗП мултиплицира нелоялните търговски практики

Експертът: Неизпълнението на информация за промоция е нелоялна търговска практика Веригите магазини да обърнат внимание, че потребителите не се интересуват от хартиените брошури, да търсят алтернативни и повече щадящи околната среда начини за реклама на стоките си. Това препоръча в ефира на Радио Кърджали Габриела Руменова от платформата за..

публикувано на 05.06.23 в 10:30

Увеличил се е броят на неявилите се на матура четвъртокласници

По-голям процент четвъртокласници не са се явили тази година на националното външно оценяване. В сравнение с миналата година, когато малко над 3 до 4 на сто от учениците в четвърти клас не са положили изпитите по български език и литература и математика, тази година процентът е скочил до около 5,5. Това сочат изчисленията след приключване на..

публикувано на 01.06.23 в 22:07

Здравка Евтимова: От писане не се забогатява, но човек живее 1000 години

При посещението си в Кърджали, писателката Здравка Евтимова насърчи младите хора да пишат, защото, който пише, живее поне 1000 години. По думите й от това не се забогатява, но дава пълнота в сърцето. Тя бе много развълнувана да научи, че кърджалийският режисьор и актьор Атанас Атанасов е поставил пиеса, по нейния разказ "Нора" и..

публикувано на 30.05.23 в 12:39

Два дни песните на Кичка Савова звучаха в роднотo ѝ село Сладун (снимки)

Близо 100 групи и индивидуални изпълнители взеха участие в двудневния Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова” в свиленградското село Сладун. Най-много бяха участниците от Хасковска област. Не липсваха самодейци от Пловдивско, Бургаско, Ямболско и Старозагорско. Там, в Сакарския край звуча и родопската песен и каба гайда..

публикувано на 30.05.23 в 12:21
Валери Калеканов, потомствен овцевъд

Собственици на автохтонни породи очакват помощта на държавата, за да ги съхранят

Сред представящите своя продукция имаше както промишлени производители, така и ентусиасти, които приготвят традиционни храни в домашни условия само за собствена консумация. Те бяха дошли на фестивала, за да демонстрират вкуса на домашната българска храна. Такъв беше 23-годишният Георги Батуров, който раздаваше на гостите, просто за да опитат,..

публикувано на 29.05.23 в 12:08
24 май честване София

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте,  в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Това е епизодът от 21 май, неделя. Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6. Във втората част на предаването, Галя Стефанова разговаря с джазмузиканта Васил Петров з атова дали е елитарен все още този..

публикувано на 24.05.23 в 16:14

Танцов клуб "Опа-иха" отбеляза 15 години с концерт в Рудозем

Танцов клуб “Опа - иха” при НЧ “Христо Ботев - 2000” гр. Рудозем отбеляза с концерт своя 15-ти рожден ден. В празничния концерт участваха всички възрастови групи на клуба. Те представиха танци от почти всички фолклорни области на България. Красотата на българския танц беше подкрепена с гайдарски мелодии и песни от гайдарски състав “Дельо хайдутин”..

публикувано на 22.05.23 в 18:09