Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали е единствената в Европа чаплова колония в градска среда

5
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Единствената на Балканския полуостров и в Европа Чаплова колони, която се намира в урбанизирана градска територия, е в Кърджали. В нея гнездят пет вида чаплови птици, някои от които застрашени, и над 45 вида водолюбиви. 

В тези мартенски дни, в които чаплите от колонията все още не са се завърнали от юг, атракция са лебедите, които очакват потомство и мътят яйца в гнездото си до новия мост над Арда.


Чапловата колония не е защитена територия и към този момент не носи приходи или дивиденти на стопанина си – община Кърджали. Не само това, но е и осеяна с боклуци – и битови, и строителни.

Преди ден за пореден път доброволци чистиха района на Чапловата колония и за пореден път инициативата не е на стопанина й – община Кърджали.

Всъщност колонията е уникална и заслужава много повече от доброволчески труд. Заслужава регулиране на статута й, дейности, които да я облагородят и съживят, дългосрочна визия за съществуването й, за да се превърне в бижу на града ни.

"Тя затова е уникална, защото се намира като оазис в центъра на града, а не в дива територия. Повечето такъв тип чаплови колонии се намират около Бургас, Варна, около делтата на Дунав, делтата на Марица. Те са крайбрежни, а тази се намира в доста във вътрешността на страната", обясни експертът по биоразнообразие във Фондация "По-диви Родопи" Христо Христов.


Колонията възниква първоначално като дом на нощната чапла още през 90-те години на миналия век. Като видове птици в нея досега са установени над 45 вида. Но като колония само на чапли вътре фигурират няколко вида. Нощната чапла е най-многобройна. Има още малка бяла чапла и гривеста чапла. В допълнение в колонията гнезди малък воден бик, който се разполага най-долу - в тръстиките, както и малък корморан, който пък е най-горе. Често срещани са зеленонога водна кокошка, земеродно рибарче и много шеварчета. Всъщност гривестата чапла е една от забележителностите в Кърджали, тъй като е рядко срещана дори и в традиционните влажни зони като езерото Сребърна например. Кормораните преди години пък са били изчезващ вид, а първите заселили се в Кърджали са били едва две двойки.

Община Кърджали е институцията, която трябва да стопанисва Чапловата колония в центъра на града. Христо Христов обяснява, че според българското законодателство, когато става въпрос за животни, птици, местност или местообитание, те имат собственик и стопанин. "Редките видове, защитените от закона, са държавна собственост. В някои от случаите, примерно когато има защитени територии, защитени местности, обикновено са в горски фонд. Тогава горските са стопаните и те са длъжни да ги опазват, да им слагат табели и да ги стопанисват. Но случая тука е общинска собственост, не държавна. В града трудно може да бъде направена защитена местност по закона за защитените територии, но въпреки всичко това е местообитания на редки видове, защитени от закона, така че то трябва да се опазва и в случая стопанинът трябва да бъде общината", казва Христо Христов.


Според него от гледна точка на това, че чапловата колония е част от подробния устройствен план на Кърджали и не може да се разрушава или застроява, това е напредък. Но не е достатъчно за опазването на птиците и развитието в бъдеще на колонията. Един от вариантите за устойчивост е да се създаде дружество или организация, която да направи публично частно партньорство, за да управлява тази влажна територия.

А има проблеми за решаване. Като например малкото останали дървета за гнездене в чапловата колония. "Трябва да се направи нещо да има повече дървета - може би нещо като изкуствен остров или няколко диги, които да се прекъснат, да се залесят и после пак да се отделят с багер от сушата. Тогава ще има така хубаво големи дървета", коментира Христо Христов.

Повече може да чуете в разговора с Христо Христов в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39