Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор и съвременна норвежка музика се срещат в Кърджали

Световноизвестният акордеонист идва в Кърджали с концерта „Петър Ралчев и приятели“

3
Петър Ралчев
Снимка: Ани Петрова

Световноизвестният акордеонист Петър Ралчев идва за концерт в Кърджали. Това съобщи за Радио Кърджали един от основните организатори на събитието Васко Райчинов. Именитият музикант ще излезе на сцената на Дома на културата в 17.30 ч. на 29 май, т.г. заедно с изпълнители от Норвегия.

В концерта „Петър Ралчев и приятели“ ще участва и неговият ученик, акордеонистът Бьорн Петертосе, който е завършил норвежкото висше музикално училище със специалност „български фолклор“. На сцената изкуството си ще покажат две български народни певици, а също и две норвежки поп изпълнителки.

Идеята за този концерт възникна в изпълнение на проекта „Традициите ни обединяват“, каза Райчинов.

Васко Райчинов

Да бъде интересно обеща и самият Петър Ралчев в ефира на Радио Кърджали в предаването „На чаршията, в чата“. Акордеонът е един универсален музикален инструмент, на който могат да бъдат изпълнявани различни жанрове музика, въпреки че у нас, в България, а и на Балканите, е по-популярен за фолклорна музика. Това е свързано с нашите традиции, коментира именитият музикант. По темата за компилирането на различни видове музика в едно произведение, той подчерта, че всичко е въпрос на мяра и лично усещане на твореца.

Петър Ралчев

Аз съм привърженик на модерните течения в музиката, но харесвам и старите традиции, и автентичната народна музика. Всичко трябва да се прави много внимателно и с отношение към  самите композиции, за да се получи в крайна сметка една хубава музикална картина, а не да е самоцелно“. Всеки музикант има собствени виждания и от това също зависи какъв ще бъде крайният продукт.

Ралчев сподели, че е имал периоди, в които се е налагало за известно време, макар и кратко, да не свири и да не се занимава с акордеона, но дори тогава „мисълта е постоянно там. Така че просто тази свързаност (на музиканта с изкуството му, бел.ред.) е вечна“.

Все още се уточнява програмата, с която ще се представят на кърджалийска сцена Петър Ралчев и приятели, но все пак, ясно е, че ще има традиционни български народни песни. Самият Ралчев ще представи свои авторски пиеси. Ще има норвежки композиции на българска фолклорна основа. Разбира се, няма да бъде подминато и творчеството на двете норвежки дами, които изпълняват съвременна тяхна музика, която също ще бъде преплетена с нашенската.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36