Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Ваня Стоянова: Енциклопедия „Тракия“ е за широка аудитория, подготвя се и електронен вариант

доц. д-р Ваня Стоянова
Снимка: Официална страница на СТДБ

Първият том на Енциклопедия „Тракия“ вече е факт. В обем от 576 страници той представя обобщена информация за българското национално движение в Тракия от епохата на Възраждането до наши дни. Изданието е отпечатано и на английски език. Това съобщи за Радио Кърджали доц. д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и научен секретар на Тракийския научен институт към Съюза на тракийските дружества в България. Тя ще бъде в Кърджали тази събота, 1 юли, от 13 ч. в Дома на културата заедно с колеги от авторския екип, за да представи изданието.

Енциклопедия „Тракия“ е замислена като научно-справочно издание, което в синтезиран вид да събере осмисли и представи огромната информация за Тракия и тракийските българи, натрупана в архиви, мемоари, монографии, статии, научни проекти и прочие изследвания. Тази идея възникна още през 2006 година, мина през различни етапи, през които се променяше обхватът на нейното съдържание, за да се стигне до днешния том Първи, който е началото на една тематична енциклопедична поредица“, съобщи доц. Стоянова.

Тематичният подход към разработването на отделните томове, който редколегията и авторите са избрали, позволява да се открои българският народностен елемент в Тракия, да се представят процеси, събития, организации и личности, свързани с тракийските българи. Отделено е внимание и на малоазийските българи, които през 1914 година се установяват първо в Тракия. Огромната част от тях остават в нея за постоянно.

За написването на този том бяха привлечени авторитетни изследователи, които години наред работят в тази област. На първо място проф. дин Светлозар Елдъров“, подчерта доц. д-р Ваня Стоянова. Сред авторите са също проф. Боряна Божашка, акад. Стоян Райчевски, известен изследовател на националния въпрос и на тракийските българи, д-р Ваня Иванова, политолог и историк, д-р Мария Левкова, д-р Кръстю Йорданов, историци от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Отделни материали са написани от доц. Георги Митринов, който също е член на Тракийския научен институт и работи в Института за български език при БАН, д-р Стефан Шивачев, Иванка Мечева, Василка Ташкова. „Съдействие за написването оказаха и местните ръководители на дружества на Съюза на тракийските дружества в България, като предоставиха информация и факти за историята на своите организации“, уточни доц. Стоянова.

По-малко от година отнема подреждането на събраните материали и самото издаване на тома. Към момента не може да се каже колко ще бъдат общо, но е ясно вече, че вторият том ще бъде посветен на културните процеси в Тракия, на традиционната и модерна култура на тракийското културно-историческо наследство.

Енциклопедията е предназначена за широка аудитория. Естествено, очакванията са най-голям интерес към нея да проявят наследниците на тракийските бежанци. „Но и не само те. Вярваме, че ще бъде интересна за преподаватели и изследователи, студенти, ученици, както и за всички любознателни читатели. Надяваме се да се заинтересуват също така институции, политици и държавници, за които историята и съдбата на тракийските бежанци и техните наследници не е безразлична“, подчерта доц. Стоянова. „Разработваме и електронен вариант, защото си даваме сметка, че съвременните поколения ползват основно нетрадиционните, дигиталните библиотеки и сайтове, които са бързо достижими, веднага, за всеки, от която и да е точка на света“, допълни тя.

Все още не е наличен платен тираж, но се събират средства за преиздаване. В момента първият том се разпространява сред институции, библиотеки и организации.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25