Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греъм Фейвъл - да снимаш България с отпечатък на човечност и тъга

| Интервю


Греъм Фейвъл бе на гости в Родопите за два месеца в семейството на художниците Хари и Пенка Атанасови. Тук, 21-годишният мъж от щата Индиана, САЩ, запечата много моменти с фотоапарата си, които са го развълнували и докоснали. Той успя да снима и в Гърция, където двамата творци често ходят да хвърлят въдици. Ценното в неговите снимки е, че е видял хармонията на простотата в тези кътчета, както той се изразява, а изоставените сгради и хората, което е снимал, носят отпечатък на човечност и тъга по загубени времена. Всичко това е поднесено с една свежест във възприятията и с послание да виждаме очертанията на болезнено красивото около нас. Но ето какво сподели Пенка Атанасова, за изложбата, с която Греъм подреди в Керимовата къща с 33 свои фотографии в първата си авторска изложба, тук, в България, в Кърджали:


Американецът Греъм Фейвъл е роден в северозападния град Винсенс в Индиана. В момента учи в Щата Охайо, теологични и библейски изследвания. С нарастването на любовта му към фотография, той наблюдава в себе си как расте и интересът към пътуванията. С ненатрапчивото си присъствие, Греъм наблюдава обектите си и успява да запечата състояния, душевните трепети и историите зад тях. Обича да среща нови хора там, където пътува и да създава контакти с тях. Когато не е ангажиран с лекции, обича да обикаля различни места и да ги проучва дали стават за снимки. В Родопите Греъм е запечатал моменти от работата на полето, интересни лица, изоставени сгради, гумени галоши пред входа на селска къща, стая в ромска махала, огряна от слънцето. Текстовете, които придружават снимките са също много интересни и показват какво е развълнувало младият човек. „Напомняне за славни, но интересни времена“ гласи този под фотография на стар мотоциклет Иже. Нека чуем повече за страстта на 21-годишният фотограф, в интервю по повод авторската му изложба: 

- Това е първата ти изложба тук, а в Щатите имал ли си досега възможност да покажеш свои снимки?

- Не. Това ми е първата изложба изобщо.

- Какво изпита, докато виждаше хората да идват при теб, да се снимат, да се усмихват?

- Благодарен съм и много се радвам, че успях да видя хора на моята изложба, които са дошли да видят снимките. 

- Как се запали по фотографията?

- Започнах да снимам с моя Айфон на около 15-ет години. Но когато станах на 18, започнах по-сериозно да гледам на фотографията. Използвам Лайка. Името се свързва с качество и всъщност, ти плащаш за това име, което хиляди фотографи използват по цял свят.

 Това, което е хубавото при тази М серия е, че самата камера е ненатрапчива и е като продължение на самия теб.

- Кои са ти любимите теми, обекти за снимане?

- На първо място ми е уличната фотография, като номер 1, но освен това, обичам да снимам и архитектура, и пейзажи, и други.

- Какво те впечатли в България, хванал си селскостопански пейзажи, селскостопанска работа....

- Ще цитирам един филм, който гледах: Хубавите неща не изискват внимание. Мисля, че това важи за българия. Тук има много красота, свързана с хората, с пейзажите, но те не искат внимание....

- Коя снимка ти е любима от всички 33?

- Не знам кое  е българското име, но снимката с вечерната светлина, която минава през вратата на една стая. В едно ромско село.

- Повече изоставени къщи ли харесваш?

- Не е задължително и двата типа харесвам, когато има интересни истории зад тях.

- Забелязах, че успяваш да видиш историите зад обектите, а успя ли да говориш с някой от хората, те имат доста интересно излъчване?

- В една от снимките която се казва "Сама", там успях да говоря. Там снимах една възрастна жена, която наскоро е изгубила мъжа си. И тя беше много емоционална, но беше щастлива за живота, който е имала с мъжа си. Попитах я дали мога да я снимам, тя каза "Да".

- Какво ти харесва най-много в България?

-Най-много ми харесва от тази част на България, която познавам, простотата на живота. В Америка е много лесно да бъдеш обзет от консуматорската култура. И е хубаво да посетиш места като България, в които хората живеят живота си малко ден за ден. Хубаво е да видиш хора, които живеят по-простичък живот, които имат по-малко неща, които да ги обременяват.

- Ще продължиш ли с изложбите и в Америка?
- Много ми се иска, но в момента не го планирам на този етап.
- Пожелавам ти да направиш много изложби и да бъдеш добре приет от публиката. 
- Благодаря.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39