Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греъм Фейвъл - да снимаш България с отпечатък на човечност и тъга

| Интервю


Греъм Фейвъл бе на гости в Родопите за два месеца в семейството на художниците Хари и Пенка Атанасови. Тук, 21-годишният мъж от щата Индиана, САЩ, запечата много моменти с фотоапарата си, които са го развълнували и докоснали. Той успя да снима и в Гърция, където двамата творци често ходят да хвърлят въдици. Ценното в неговите снимки е, че е видял хармонията на простотата в тези кътчета, както той се изразява, а изоставените сгради и хората, което е снимал, носят отпечатък на човечност и тъга по загубени времена. Всичко това е поднесено с една свежест във възприятията и с послание да виждаме очертанията на болезнено красивото около нас. Но ето какво сподели Пенка Атанасова, за изложбата, с която Греъм подреди в Керимовата къща с 33 свои фотографии в първата си авторска изложба, тук, в България, в Кърджали:


Американецът Греъм Фейвъл е роден в северозападния град Винсенс в Индиана. В момента учи в Щата Охайо, теологични и библейски изследвания. С нарастването на любовта му към фотография, той наблюдава в себе си как расте и интересът към пътуванията. С ненатрапчивото си присъствие, Греъм наблюдава обектите си и успява да запечата състояния, душевните трепети и историите зад тях. Обича да среща нови хора там, където пътува и да създава контакти с тях. Когато не е ангажиран с лекции, обича да обикаля различни места и да ги проучва дали стават за снимки. В Родопите Греъм е запечатал моменти от работата на полето, интересни лица, изоставени сгради, гумени галоши пред входа на селска къща, стая в ромска махала, огряна от слънцето. Текстовете, които придружават снимките са също много интересни и показват какво е развълнувало младият човек. „Напомняне за славни, но интересни времена“ гласи този под фотография на стар мотоциклет Иже. Нека чуем повече за страстта на 21-годишният фотограф, в интервю по повод авторската му изложба: 

- Това е първата ти изложба тук, а в Щатите имал ли си досега възможност да покажеш свои снимки?

- Не. Това ми е първата изложба изобщо.

- Какво изпита, докато виждаше хората да идват при теб, да се снимат, да се усмихват?

- Благодарен съм и много се радвам, че успях да видя хора на моята изложба, които са дошли да видят снимките. 

- Как се запали по фотографията?

- Започнах да снимам с моя Айфон на около 15-ет години. Но когато станах на 18, започнах по-сериозно да гледам на фотографията. Използвам Лайка. Името се свързва с качество и всъщност, ти плащаш за това име, което хиляди фотографи използват по цял свят.

 Това, което е хубавото при тази М серия е, че самата камера е ненатрапчива и е като продължение на самия теб.

- Кои са ти любимите теми, обекти за снимане?

- На първо място ми е уличната фотография, като номер 1, но освен това, обичам да снимам и архитектура, и пейзажи, и други.

- Какво те впечатли в България, хванал си селскостопански пейзажи, селскостопанска работа....

- Ще цитирам един филм, който гледах: Хубавите неща не изискват внимание. Мисля, че това важи за българия. Тук има много красота, свързана с хората, с пейзажите, но те не искат внимание....

- Коя снимка ти е любима от всички 33?

- Не знам кое  е българското име, но снимката с вечерната светлина, която минава през вратата на една стая. В едно ромско село.

- Повече изоставени къщи ли харесваш?

- Не е задължително и двата типа харесвам, когато има интересни истории зад тях.

- Забелязах, че успяваш да видиш историите зад обектите, а успя ли да говориш с някой от хората, те имат доста интересно излъчване?

- В една от снимките която се казва "Сама", там успях да говоря. Там снимах една възрастна жена, която наскоро е изгубила мъжа си. И тя беше много емоционална, но беше щастлива за живота, който е имала с мъжа си. Попитах я дали мога да я снимам, тя каза "Да".

- Какво ти харесва най-много в България?

-Най-много ми харесва от тази част на България, която познавам, простотата на живота. В Америка е много лесно да бъдеш обзет от консуматорската култура. И е хубаво да посетиш места като България, в които хората живеят живота си малко ден за ден. Хубаво е да видиш хора, които живеят по-простичък живот, които имат по-малко неща, които да ги обременяват.

- Ще продължиш ли с изложбите и в Америка?
- Много ми се иска, но в момента не го планирам на този етап.
- Пожелавам ти да направиш много изложби и да бъдеш добре приет от публиката. 
- Благодаря.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34