Все по-често родопчани избират гръцката кухня, за да разнообразят кулинарните си умения. Привечер, голяма част от тях, излизат под астмите на двора, където е сервирано запотено узо, а салатата е с червен лук и маслини. А през уикенда се отправяме към северните плажове на Гърция, където също може да опитаме узо, морски дарове и различни видове салати с риба тон и скариди. Нека да чуем повече за гръцката кухня, както и две гръцки рецепти – лаврак с тученица и лазаня със скариди, от Жени Пандула, гръцка снаха от България.
"Няма голяма разлика между българската и гръцката кухня. Те са балкански кухни, но все пак гръцката кухня е средиземноморска, месоядна. Класическата гръцка кухня е известна с предястия, със супи с готвено. В предястията влизат хортата, салатите, кюфтенцата от зеленчуци. Супите, които са известни - магерица, сварено телешко месо, рибената супа. Готвените ястия са от артишок, от зелен боб, бамя, меса, риби, морски дарове. Просто е здравословна кухня.
Историята на гръцката кухня е много стара и бащата на гастрономията през 320 година преди новата ера е написал първата книга за готвене. Тогава по онова време основните храни са били жито, зехтин, вино, риба. Впоследствие през ромейския период се допълват - меса, бобови храни. Начало на съвременната гръцка кухня дава византийската кухня, тогава те се запознават с хайвера, с босилека, лимоните. Впоследствие навлизат и от източната кухня, бахарите и след това естествено, от Италия започват да навлизат тестените изделия - пици, макарони, спагети.
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЛАЗАНЯ СЪС СКАРИДИ
Тя е навлязла от италианската кухня, но вече е утвърдена в гръцкото меню. За тази рецепта са ви нужни:
- 1 пакет лазаня
- 20-30 изчистени със средна големина скариди
- 4-5 лъжици зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук средно големи
- 2 супени лъжици естрагон или тарос-може сух, може и пресен
- 1 ракиена чашка узо
- консерва домат или настърган домат около 250 300 грама
Най-напред се сварява лазанята. След това поставяме в тенджера скариди за 2 до 3 минути, за да не станат жилави в малко зехтин. Малко преди да свалим огъня, пускаме в съда едната глава чесън и лука, разрязан на четири. Отмахваме тенджерката и слагаме в тиган да подготвим соса. Задушаваме останалия лук и чесъна и погасяваме с узото, което се подготвили.
След това слагаме доматения сос и в него слагаме една лъжичка захар. Оставяме да заври. Една две минути, преди да махнем от огъня, изсипваме скаридите, за да може да се смесят миризмите. След това смесваме с лазанята и сервираме. Гарнираме с пресен лук. Уточнение - лазанята е на ленти, а не на кори, затова не се пече, а се вари.
Чуйте от Евгения Пандула рецептата за лаврак на фурна с тученица.
Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са запознаване с експозицията на..
Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..
В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали. За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..
Жените от спортно-интелектуален клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..
Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..
Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..
Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478