Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични лекари нямат яснота кога ще получат ваксина за 6 болести при бебетата

| Интервю
Снимка: Радио ВИДИН

В началото на август МЗ съобщи за забавена доставка на 65 хиляди дози от задължителната ваксина Хексацима.

Ваксината се прилага на новородени срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит Б.

Очаква се да има наличност от нея до 2-3 седмици, полагат се усилия за решаване на проблема с доставката, уточниха за БНР от министерството.

До 10 август министърът на здравеопазването заедно с управителя на Националната здравноосигурителна каса трябва да пуснат указание към всички лични лекари за детската ваксина Хексацима, гласува парламентарната здравна комисия.

Министърът на здравеопазването ще предоставя ежеседмично всяка сряда пълна информация относно липсващите не територията на България лекарства.

Каква е ситуацията с ваксината на местно ниво, има ли остатъчни количества при личните лекари и как се справят с недостига, да чуем от д-р Невин Садъкова. 

"И при нас липсват и от РЗИ ми казаха, че нямат информация кога ще има доставки, дават по много малко бройки. На мен ми дадоха само 3, което ще рече, че на децата ще им започна една ваксина и няма да мога да направя втората евентуално следващия месец. Тази ваксина се почва от двумесечна възраст. При децата се правят 3 последователни. За съжаление не по наша вина. Не е от сега проблема. Може би от началото на годината сме имали такъв, но някак са се закърпвали нещата....

От кои болести пази ваксината? "За много - шест болести като започнем от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит B. Проблемът е, че трябва да бъдат направени ваксините, не че не може във времето да се отложат, но се забавят и други ваксини, така че е хубаво да не се отлага. 

Не знам защо за пореден път имаме проблем с Хексацима. Преди години имаше такъв проблем". 

По думите на д-р Садъкова няма аналог на ваксината в момента, и никой не им дава отговор кога ще получат необходимите им дози.

По публикацията работи: Радка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39