Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавърма с пилешко с Пеце Нешковски - лесно, бързо и бюджетно!

2
Снимка: БНР-Кърджали

"Вкусен следобед" и шеф готвач Пеце Нешковски започват нова видеорубрика за най-цветното и свободно предаване в ефира на радио Кърджали. Защото всички на Балканите стоим на една маса и си хапваме скара и салата, а в нашия радиоресторант всеки е приет и се чувства удобно. Ще ви предлагаме лесни и дори бюджетни рецепти от балканската кухня, кулинарни шедьоври, аламинути и всякакви вкусотии - специално за "Вкусен следобед"! Може да готвите с нас, а може и да си запишете рецептата, която ще публикуваме тук и във Фейсбук страницата на радиото, под видеото. Рецептите от нас - вкусотиите в чинии и у нас, и Вас! А ето какво стартово сготви шеф Нешковски за началото на рубриката - кавърма с пилешко и зеленчуци в тесто.

КАВЪРМА С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ОТ ПРИЛЕП

Необходими продукти:

2 броя пилешки гърди

2 чушки – зелена и червена
1 голяма глава червен лук
150 грама гъби печурки или манатарки
Чесън колкото обичате
1 средноголям домат
2 малки моркова
Домашно масло
200 грама пълномаслен кашкавал
Тесто за пица
Олио, в което сме пресовали чесън
Подправки: 
сол, черен пипер, риган, суха зеленчукова подправка-смес, по желание.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме пилешките гърди, разделени на две филета на хапки като за месо за готвенe. Слагаме масло в тигана достатъчно количество, че да не ни загори месото. Тръскаме тигана многократно, за да не се запържи пилешкото, а да се изпече равномерно и да се запазят соковете. Нарязваме червения лук на полумесеци, а зелената и червената чушка нарязваме първо напречно на две, а след това на ивици. Махаме пилешкото от огъня. Важно е да не се препича месото, нито да се запържва като по време на готвенето не добавяме вода, а само масло, ако е нужно. Слагаме чушките в тигана, като ги обръщаме само с движение на тигана. Добавяме и лук. Добавяме месото, което сме дръпнали настрани. То има сок, така че не се налага да добавяме масло, но ако прецените, че е нужно, сложете, обръщаме и смесваме зеленчуците по описания начин.
Към зеленчуковата смес слагаме и домата, нарязан на кубчета.
Прибавете най-накрая морковите, нарязани на дълги ивици и дръжте съвсем за кратко. По време на задушаването на зеленчуците добавяте по малко от олиото, в което има накиснат пасиран чесън. Към ястието добавяте и пълномасления кашкавал, настърган на ренде. Сипвате готовата смес от зеленчуци и месо в сач. От готовото тесто, като за пица, разточвате кръгло тънко парче и запечатвате ястието като ръбовете на тестото обгръщат сача. Печете в силно загрята фурна на 300 градуса за 2 минути, но на домашна може да е нужно и повече. Приятен апетит.
В делничния ден намусен, да направим следобеда си вкусен!
Следете предаването в интернет страницата на радио Кърджали, всяка неделя от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн на https://binar.bg/radio-kardzhali/
Следете кулинарните видеа за "Вкусен следобед" с шеф Пеце Нешковски във Фейсбук страницата на радио Кърджали - https://www.facebook.com/bnr.kardzhali/.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39