Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

| обновено на 23.08.23 в 13:41


Здравейте, в този хубав ден, от мен, Радка Петкова и развлекателното предаване "Вкусен следобед". Месец август, е сезонът на отпуските и за любимото ви предаване, но аз ще бъда отново с вас, с най-забавните, интересни и смислени моменти от Вкусен следобед!

Подгответе се за приятни мигове на наслада и разтуха от 4 до 6 на вълните на любимото си радио, на 90 мегахерца и онлайн. Започваме!

Първата част на предаването е посветена на една приключенска дестинация, която мнозина и у нас вече избират, за да предизвикат себе си, да се открият или да израснат духовно. Пътят Камино де Сантяго. Пенсионерката Елена Топалова измина френския маршрут от 800 км, избирайки пътя в труден момент от живота си. За особености на пътя, за оставените ядки и храна късно вечер за замръкналите пътешественици, за добротата, която няма нужда от език, за да бъде разбрана. За това разговаряхме. И един друг разговор, също наситен с много светлина и красота за Камино - на Кармен Манукян с Катя Георгиева. След тези възвишени размисли и страсти Самуил Карачомаков съвсем уместно се пита дали почивката на море ще му излезе по-скъпа от морето на спокойствието на Луната? Ще ви представя наградения фейлетон Пътеводител на ваканционния стопаджия, писан от младия мъж, който пожъна успех на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол.


След това, във втората част, на съвсем трезва глава, Петър Чухов ни занимава с бирените си страсти, тъй като и неотдавна бе Световния ден на бирата. Следва и една рецепта с тази царица на алкохолните напитки, така популярна за мъжете - пилешки бутчета с бира върху канапе от лук на Росица Генчева.

След това съвсем тематично, ще ви разкажем за "Странната география на шкембе чорбата" - роман на Иван Стоилов. После кулинарната вълшебница Росица Генчева ни дава още една идея за рецепта, която можем и да затворим в буркани- домашно песто с магданоз, босилек и други зелении.

Останете с "Вкусен следобед" и с вкуса на лятото!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31