Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пещера Ухловица в Родопите е от най-старите в България

8
Веселин Хаджиев е готов да поведе поредната група туристи
Снимка: Радио Кърджали

Казват, къде на шега, къде сериозно, че името на пещерата Ухловица до село Могилица в Родопите идва от възклицанието "уххх", с което туристите приключват изкачването си до нейния вход. До него се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м.

Всъщност пещерата  Ухловица носи името на близката махала, разказва екскурзоводът Веселин Хаджиев. Тя е една от най-старите в Родопите на над 3 млн. и 500 хиляди години. Двуетажна, пропастна, с дължина от 460м пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.

Пещерата е отворена официално за посещения на 8 септември 1984 г. Надморската височина при входа е 1040 м, а денивелацията  до най-ниската точка в пещерата е -25м. Температурата е постоянна  10 – 11ºС. Дължината на благоусроената част е 330 м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала.

Повече за тайните и красотите на пещерата Ухловица, както и за околните туристически атракции, които могат да бъдат посетени от туристите, чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Мария Лалева: Който обича морето, се среща с него през зимата

Популярната писателка на “Живот в скалите” и Пасиансът на архангелите Мария Лалева очарова кърджалийци с философските си, но и човешки интерпретации на вечните теми - за смирението, за това че животът не е съревнование, за греха и сянката в човешката душа, които са само част от земния ни път, а не точка. Тя разказа пред пълната стихнала..

публикувано на 10.12.23 в 14:02

ДАРА: Да се пазим, докато се обичаме

Щуро настроение и фен дискотека създаде с краткия си, но енергичен концерт певицата ДАРА, която пя за Световния ден за борба срещу СПИН. ДАРА се раздаде за малките си почитатели, въпреки че беше болна и затова танцуваше с дълъг шлифер.  А призивът й -  да се обичаме разумно и да се пазим взаимно. Изпълнителката започна представянето си с..

публикувано на 07.12.23 в 16:35

Избират Спортист на годината за Кърджали на 18 декември

14 спортисти от Кърджали са номинирани за Спортист на годината. Церемонията по отличаването ще се проведе на 18 декември от 17:30 ч в Дом на културата. Чуйте още подробности от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Веселина Тихомирова "За 2023 година 14 спортисти са номинирани в надпреварата за Спортист на годината в две категории - това са юноши и..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Божидара Ангелова подпомага с книга талантливи деца в неравностойно положение

Наскоро, в София бе представена Книгата за деца „ Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“  на кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова.  Изданието ще се разпространява , за да набира  финансови средства з а деца, които са в неравностойно положение, а инициативата подпомага Операция "Плюшено мече" . П о този..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с новата книга на Божидара Ангелова, която се издава благотворително, в помощ на деца -  „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти”. Следва рецепта за пълен шаран на празнуващата рожден ден на Никулден наша задгранична приятелка Петя Аргирова. Очакват Ви и други изненади, само..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Приоритет в програмата и на новия кмет на Рудозем е туризма

Община Рудозем запазва посоката си на развитие в туризма и като балнеоложки център след, категоричен е новият кмет на родопската община инж. Недко Кулевски. Преди това Кулевски е бил три мандата заместник - кмет на Рудозем с ресор строителство и благоустройство. Амбицията на новия кмет и екипа му е да създадат предпоставки за  икономическо развитие..

публикувано на 04.12.23 в 14:17

Чителището в село Пчеларово отбеляза с концерт обновената си сграда

Народно читалище “Иван Буюклиев” село Пчеларово отбеляза с концерт ремонтираната сграда на културната институция. С дарителски средства са ремонтирани покривът и концертна зала в читалището. Председателят Ваня Михалева съобщи за Радио Кърджали:  "Сградата е реновирана през 2020  година, но от тогава освен  ремонт на покрива и някои  ремонти, които..

публикувано на 02.12.23 в 14:32