Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Карамитев: Наложително е държавата да подпомага хосписите

Здравко Карамитев

Хоспис „Добролюбие“ в Кърджали навърши 15 години. Годишнината се отбелязва с поредица от инициативи, сред които „Сготви за баба“ и изложба в арт галерия „Милосърдие“. Това съобщи управителят Здравко Карамитев.

15 години зад гърба – това е една добра репутация, изграден опит и натрупани решения по определени проблеми“, направи равносметка той. Освен хосписните и палиативни грижи, каквито предоставя здравното заведение, то изпълнява и важна социална функция.

Тенденциите и в световен мащаб, и в европейски, и в нашия, регионален, е за застаряване на населението, което предполага, че все повече хора ще имат потребност от такъв тип услуги. Но за жалост в нашите географски ширини, в нашата държава, няма определена политика в тази насока. За този тип грижи не са осигурени ресурси нито от осигурителната система, нито от социалната. И за жалост, много пациенти, които са в края на жизнения си път, си отиват така - загубили достойнство“, коментира Карамитев.

Средно около 100 души на месец се възползват от услугите, които предоставя хосписа. Според управителя е крайно време държавата да намери формула, по която да подпомага този вид услуги, за да спре дискриминацията на пациентите, които финансово не могат да си ги позволят. „Те нямат достъп до тези грижи, които са крайно необходими, защото в края на живота си най-уязвими и най-безпомощни, а понякога и близките нямат възможност да ги подпомогнат финансово и да им осигурят такъв тип платена услуга. Ако сме развито цивилизовано общество, както е в цивилизования свят, тези грижи са осигурени за всички нозологични единици, а не само за онкологично болните. И финансирането в развитите държави е смесено както от осигурителната система, така и от неправителствения сектор, който е много активен“, посочи проблемите, но и решенията Карамитев.

С инициативата „Сготви за баба“ канят професионалните гилдии да отделят време за обитателите на хосписа, като „развъртят черпака“ заедно с по-здравите пациенти и персонала сготвят вкусна гозба и внесат уют в сивото ежедневие. Неотдавна това направиха в деня на професията си архитектите, водени от местния им шеф – арх. Радосвета Хаджиева.

В арт галерия „Милосърдие“, разположена във фоайето на четвъртия етаж на здравното заведение, е подредена изложба от картини на непрофесионалната художничка, но пък свързана със социалните дейности - Айгюл Гази. Тя е социален работник в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Веселчане“.

С изложбата се отбелязва Световния ден на хосписните и палиативните грижи, чието мото тази година е: "Съпричастни общности - Заедно за палиативните грижи". Картините могат да бъдат откупени, като средствата се използват за подпомагане дейността на хосписа, уточни Здравко Карамитев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43