Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят най-добрите творби в изложбата "Избрано"

77 фотографии на автори от 16 страни ще бъдат изложени в Арг галерия Кръг в Кърджали

Международната инициатива на двамата кърджалийци Антон и Любка Савови „Международен Фото салон Пловдив’2023“ тази година реализира юбилейното си 10-то издание и както всяка година отново гостува в родния град за Деня на Кърджали в партньорство с Арт движение КРЪГ. 

Международният Фото салон Пловдив’2023 се провежда под патронажите на FIAP /Международна федерация за фотографско изкуство/, HPS /Фотографскo общество на Гърция/, НСФА /Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”/, а в тазгодишното издание автори и клубове от 42 страни, между които са Израел, Иран, Египет, Саудитска Арабия, Украйна, Русия,представят потенциала на 8-то изкуство фотографията като фактор за равнопоставено творческо сътрудничество, независимо от кризите в отношенията между държавите.

77 фотографии на автори от 16 държави ще бъдат представени в Кърджали. "Това е само една селекция, която е възможно да се покаже в пространството на регионалните галерии, които са партньори на  международния Фото салон. Такива галерии има в Бургас, естествено в Пловдив, София, Разград, Русе и Кърджали и възможностите са такива... Ние показваме фотографии от 16 страни. Впечатляващото в случая, че между  наградените, както и между участниците, има автори от Израел, Иран, Египет, Саудитска Арабия, Украйна, Русия. За мен това е изключително вълнуващо. Защото това е истинско творческо сътрудничество на фона на кризите, които стават в отношенията между държавите. Изкуството е един символ на възможността за сътрудничество, за равнопоставеност в съвременния свят", коментира за Радио Кърджали Радост Николаева от Арт движение Кръг. 

Международното 6-членно жури с председател италианският фотограф Пиерлуиджи Ризато тази година разгледа и оцени 5851 постъпили фотографии в 6 раздела /Черно-бяла и Цветна фотография, Природа, Фотожурналистика, Портрет и тяло, Градски живот/ от 42 страни, а до финалната селекция достигнаха 1272 фотографии на 330 автори от 40 държави. Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 3 за фото клубове. Най-добър автор в салона, който получава - официалната светло синя значка на FIAP е българин - Явор Мичев, EFIAP. Най-високото отличие, Купата на 10 МФС Пловдив’ 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия. Плакет за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP. Плакетът за най-добре представил се фото клуб е заIndia International Group /Индия/, следват ги Фотоклуб НЮЦОЙГ /Австрия/ и  Австрия и Фотоклуб ЕВРАЗИЯ /Русия/.За трети път тази година в предизвикателството участват и млади автори (16-21 г.) от Египет, Русия, Франция, Унгария, Оман и България.

Раздадени са и партньорски награди, като плакет „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) спечели Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2, A.CPE от Индия, аплакет за най-добре представил се чуждестранен автор (от организаторите Любка и Антон Савови) спечели Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия. Специален албум с близо 800 творби на автори от Фото салон’23 е отпечатан и ще бъде разпространен в 42-те участващи в 10-то юбилейно издание държави.

"Много са ми любимите фотографии. Много силно съм впечатлена от чуждестранните артисти. Много трудно е да кажа ето това е, но примерно много ми е интересен Явор Мичев, който се появи за първи път. Това е български фотограф от Русе. Той снима действително от 13-14-годишен. Сега вече е между 40 и 50, но никога не е снимал, вървейки по земната повърхност. Винаги снима от въздуха. Началото като като юноша е снимал от мото-делтапланери и качвал се на парапланери, на малки самолети. Сега от 2014 година използва основно безпилотни радио управляеми платформи. И любимата му сфера е аерофотографията и сбъднатата му мечта, защото той вижда по един съвсем различен начин света и този човек ми стана страшно интересен заради експерименталната си нагласа, заради търсенето, в което има и рискови елементи", разказа още Радост Николаева.

Според нея идеята за експеримент във фотографията се развива всяка година. "Елементите на различна гледна точка, на експериментален подход се чувстват във всяка от наградените фотографии. Фотографията вече не е това е статично изкуство, а хваща света в движение, в неговата собствена промяна, в конкурентни гледни точки. Така че наградите, които раздава Международния фото салон, акцентират върху иновацията, върху експеримента, върху промяната на гледните точки, както се развива самия свят и както осмото изкуство изисква да виждаме този променящ се свят", коментира Радост Николаева.

Гостизложбата „Избрано“ в Арт галерия Кръг се открива на 23 октомври /понеделник/ от 18:00 ч. и ще остане отворена за посетители до 17 ноември’23. Представена е селекция от най-добрите творби на  автори от България, Англия, Индия, Белгия, Руска федерация, Италия, Австрия, Испания, Китай, Ирландия, Саудитска Арабия, Естония, Оман, Люксембург, Франция, Полша.


в прикачения звуков файл може да чуете интервюто на Станислава Георгиева с Радост Николаева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 15 часа музикална програма в традиционното гайдарско надсвирване над село Гела

Богатата, дълга над 15 часа музикална програма е подарък към всички дошли в трите дни на най-големия празник на родопската гайда у нас, съобщиха организаторите на традициония събор в село Гела . За посетителите има осигурени безплатни зони за паркиране и безплатен къмпинг. Събитието също няма вход. В първата вечер на събора – петък, 2-ри август, на..

публикувано на 23.07.24 в 18:05
Награждаването на Детския струнен оркестър

С българска "Ръченица" Детският струнен оркестър на Кърджали покори Римини в Италия

Единайсет цигулари -  Даная Илиева,  Йоана Нанова,  Деха Мехмедали, Т ургай Бахар,  Жулиде Муталибова,  Гергана Илчева,  Ангел Чавдаров,  Берна Бекир,  Дамла Мустафа,  Хелин Сали и  Атъл Кадир, един  пианист - Наталия Петрова, и техният ръководител и диригент Мария Петковска, се завърнаха преди дни с първо място от международен конкурс в..

публикувано на 17.07.24 в 17:38

Българчета от цял свят написаха песен за езика ни

Първата песен за българския език създадоха възпитаниците на Българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж и я нарекоха по името на патрона си „Вазовчета“. Текстът е изцяло съчинен от участниците в Студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. Музиката пък им подари младият български композитор Георги Зайков...

публикувано на 15.07.24 в 11:17

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00