Предаването "Вкусен следобед" получи висок слушателски вот в изследване на компания ЕСТАТ, в класация заедно с другите предавания на радио Кърджали.
По този повод Нахит Догу разговаря с водещата и автор Радка Петкова.
- Радке, има ли формула как се правят интересни предавания, ти си втора по резултат от слушателския вот на изследователска компания ЕСТАТ?
- Здравей, Нахит. Всъщност "Вкусен следобед" е най-често слушаното предаване, а иначе предаването, което привлича най-голям слушателски интерес е "Полет над Родопите" с водещ Божидар Чолаков, след което следва "Вкусен следобед". За формула не знам дали има, защото никога не съм обичала точните науки, майка ми ме преследваше с учебника по математика, хвърлях го, но може би има рецепта. С други думи може да сложим четири щипки любов, две-три любопитство, четири щипки интересни събеседници и много черпаци постоянство.
Предаването проходи с едва доловим интерес към сърдечните дела на хората, които в Кърджали не са хайлайф, но така да кажа са популярни. Мисля, че рубриката на ...." На гости на", беше много успешна, макар и с малко издания, тъй като и коронавирусът доста наруши връзките между хората. Забелязвам, че социални каузи също се радват на интерес, както и психологическите теми, които позасилих с нахлуването на коронавируса. Сега малко отстъпват, но някак не ми се иска да си говорим за страха от войната, тъй като това не е особено мобилизиращо, затова обмислям какви точно да следващите психологически теми.
Много споделян бе разговорът с Роса Соколова за три етноса на една маса на Коледа. Както и темата за шкембе чорбата, разработена от различни ъгли – на тези, които обичат да шкембят, както се бяха нарекли софиянците, създали блог, на тези, които не могат да понесат дори миризмата и на готвача. Голям трафик получи интервюто за риболова на Бяло море, насочен специално към ловът на октопод.
Та това е може би формулата – любопитно, полезно, сгряващо душата, практично….да има от тези компоненти по малко. Като добавим и хубава музика, това е едно лежерно преживяване в неделя.
-Подготвяш ли нови рубрики, нови идеи за развитието на предаването?
-Предаването си има свой живот. Първо държах всеки път в него да има нещо хумористично, но установих, че нашите хумористи тук са доста тъжни, пък са и доста сериозни хора, пишат за политика, а на мен не ми се иска много да я намесвам…."Вкусен следобед" някак не вирее на една и съща почва точно с тази злободневност, за добро или лошо, аз мисля за добро…
Има много фейлетони на Божидара Ангелова, отделно сравнително често се опитвам да публикувам поезия, защото и тя се харесва, според мен…Мисля че тази му художествена страна ще се запази. Ще ми се да правя повече анкети, те са доста атрактивен жанр, слушат се, придават една особена динамика и свежест на предаванията…Но според мен трябва да са на развлекателна тематика, а само да се докосваме до сериозното. В най-скоро време ще направя интервю с журналиста и фотограф Иглика Трифонова. Най-скоро имам предвид след изборите, защото тази неделя, по разбираеми причини няма да имам предаване. Иглика Трифонова е редактор на някои от книгите на полярника Христо Пимпирев, самата тя е била на няколко експедиции…Интересното е, че тя описва антарктическата кухня – как се приготвят руладини от пингвин, как се прави зеле по антарктически…Сигурно там зелето втасва много бързо, защото е студено...Всъщност периода съвсем в началото на нашите изследователски мисии там Пимпирев нарече романтичен….Това ме прави особено любопитна и към кухнята, защото в началото на експедициите са готвени местни животни, които вече са забранени за лов. Друга идея е, когато дойде известен писател, или пък артист, музикант у нас, да го поразпитам за любима рецепта, и така да подсиля още готварската тема.
Иска ми се и мисля с кого още да задълбочим сътрудничеството си по кулинарните теми, защото сега работя само с трима-четирима кулинари…Напролет се надяваме да продължим и с видеоклиповете с шеф Пецо Нешоски, живот и здраве….С други думи искам предаването да стане по-атрактивно, но и да възродя някои стари форми на общуване със слушателя.
-Трудно ли се прави развлекателно предаване в Кърджали, тук е специфичен район?
- Ако човек разчита на събития, е трудно….Но ако има повече въображение, любов към слушателите, следи нови книги, или пък интересни празници като Световния ден на пастата примерно, има интересни събеседници, с които да не се водят плитки разговори, не чак толкова. При това развлекателното може да върви ръка за ръка, със смисленото, убедена съм. Защото примерно едно интервю с Роса Соколова, или пък с писателя от Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, са ми еднакво четени и слушани, с това как се прави немски щолен, например. Разговорът за лова на октоподи на Бяло море е четен почти толкова колкото темата за водата, която понижава адреналната умора в тялото с терапевта Кремена Станилова…..И може би това е част от формулата на успеха…магазинния формат на предаването…
-Накрая, може ли да ми кажеш, ако вечерта прекаля със гюловицата, как мога да изтрезнея?
- Мисля, че едно обаждане по телефона в 11 часа, че си закъснял за работа, може да ти подейства като изтрезвителен отскок...Няма да е много приятно, но със сигурност ще е ефективно. Може да се пие също сок от портокал, лимон, грейпфрут. Както и шкембе чорбата също има изтрезвяващ ефект. А арменците изтрезнявали само с доматен сок и туршия, те са спестовен народ, сигурно затова. Но сега съм си подготвила и една рецепта:
БЛЪДИ МЕРИ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
Продукти:
50 мл водка
100 мл доматен сок
15 мл сок от лимон
3 капки сос табаско
3 капки сос Уорчестър
1 щипка целина
1 щипка черен пипер
1 щипка хрян
Приготвяне:
Водката, доматеният сок, лимоновият сок и подправките се смесват в добре изстуден шейкър. Сместта се излива в чаша. Украсява се с резен лимон.
Коктейлът може да се сервира с кубчета лед в чашата.
Кметове на населени места само от ДПС - Ново начало са получили ДМС и това е смущаващо, каза Ресми Мурад, областен лидер на Движението на формацията около Ахмед Доган. По думите му става въпрос за допълнително материално стимулиране на кметове на кметства, които са постигнали добри резултати за движението на Пеевски. "Тук става въпрос за..
Сезонът на туршиите е в разгара си, а студеното време в момента способства зелето да втаса. Много домакини нямат нито време, нито сили, за да правя т кисело зеле, което се претака и се чака , за да стане готово. По-лесно е да затворят туршия със зеле в буркан и. Ако вложат и малко естетика, се получават едни чудесни шарени буркани, пълни със..
Човекът от Новото начало има влияние в ГЕРБ, коментира пред Радио Кърджали Павлин Кръстев, депутат от Алианса за права и свободи. “Ние сме част от тези партии, които подкрепят този санитарен кордон около Делян Пеевски, освен ГЕРБ, което е много притеснително за техните избиратели. Все пак те бяха тези, които не искаха да чуват за Делян Пеевски..
В последните няколко години заради продължителните засушавания, високите температури през лятото и липсата на валежи, са причините, които довеждат до по-ниските нива на язовирите, като цяло, в това число и язовир „Студен кладенец“. Това каза в отговор на запитване от Радио Кърджали Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски..
Липсата на валежи не е основната причина за маловодието в язовирите. Това сочат наблюденията на метеоролозите. Тази година валежите в областите Кърджали, Хасково, Ямбол са в повечето месеци под нормите. Особено през зимните месеци – януари и февруари, те са значително по-ниски дори от ниските валежи, средни за страната. Това обясни доц. Лилия..
Тази Коледа ще бъде вълшебна и уютна , защото идва с музика в кънтри стил. Те звучат от новия, 12-и албум на най-успешната кънтри група у нас Lilly of the West. А знаете ли, че това е известна песен на Боб Дилън? Албумът се състои от 10 емблематични тематични песни, между които и госпъл хит и песен на Ленард Коен ...
Силистра е древен град на брега на река Дунав, богат на културно-историческо наследство и природни красоти. Сред основните забележителности са крепостта Дръстър – една от най-древните и добре запазени крепости по Дунав, свидетелство за хилядолетната история на града, Римската гробница – уникален паметник с красиви стенописи от IV век. Близо до..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478