Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зелевата чорба - трезве бульон без конкуренция

Киселото зеле е кралицата на масата, казва топ кулинаря Росица Генчева


Малък сечко чука на вратата, а заедно с това идва времето и на киселото зеле. Както знаем, то се слага в бидоните когато е студено, за да не се разваля. Един поглед на пазара на производителите показва, че зелето тип кьосе, най-хубавото за тази цел, е от лев, до лев и двайсет и лев и петдесет. Камбите са 3 лева за килограм, а морковите вървят по левче и по лев и петдесет. Така че побързайте, цените няма скоро да паднат, а зелето попривършва.

Кулинарката Росица Генчева ще ни каже как се прави кисело зеле в бидони и ще ни предложи една рецепта за зеле с пилешки бутчета от останалите на рафта буркани в мазето. "Никога в моето семейство, така продължават и децата ми, не са си купували кисело зеле, освен ако не свърши". Домашното си е домашно"

Колко вида туршия прави Росица Генчева? Днес дадох пак на децата по един трилитров буркан. Аз правя много неща, като всяка българска домакиня, която спазва традициите - и обикновена със сол, и царската туршия по суров начин, и с марина, и киселите краставички, и зелените доматки, нищо не е пропуснато, и печените чушки. Според Генчева съхранените във фризер печени чушки са голямо улеснение, а освен това и са и много полезни.

"Такъв трезве бульон като зелева чорба и шкембе няма, не знам коя от двете държи празненство. Зелевата чорба е бижу. Като медицински работник Генчева посочва полезните вещества в киселото зеле. Първо то е натурален пробиотик, освен това съдържа витамин С, витамин К, калций, калий, фосфор....

"На българската трапеза киселото зеле си е кралицата на масата, във всичките му варианти". 

Изненадващо, но китайците са приготвяли кисело зеле преди 2000 години. 

Други години киселото зеле се е слагало след Димитровден или след  7 ноември, но сега заради затоплянето, може и до края на ноември, не по-късно. По стара традиция е най-добре да се сложи в маза, в дървено каче. 

Най-хубавият сорт е кьосе, напомни Росица Генчева. 

"Ние правим повече зеле, той съпруга ми го прави. Много е спорно, но ние слагаме 35 грама сол на килограм зеле. На 100 литров бидон слагаме 50 кг зеле кьосе". Кочанът се издълбава и се пълни с морска сол, може и друга, но да бъде йодирана. Зелките се слагат обърнати нагоре, между тях се слагат поне два три кочана царевица, хрян, който  е много добър за ферментацията, дюли и ябълки. Водата, която се използва е преварена или изворна, защото чешмяната съдържа хлор. Зелките не трябва да плуват, а да са притиснати една в друга. Поне 10 см трябва да стига водата над зелките. Притиска се с кръстачка, или пък с венец от лозови пръчки и с гладки камъни. След третия ден започва претакането. Всеки ден в продължение на десетина дена, а след това се разрежда на седмица по един или два пъти. До Нова година и на Коледа има готово зеле. За цвят в бидоните Росица Генчева не слага червено зеле, а в готовия продукт.

Чуйте в звуковия файл как се приготвят пилешки бутчета в кисело зеле.

ЕТО И ЕДНА РЕЦЕПТА ЗА ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ/ЗЕЛЕНЧУЦИ АЛА РОСИ


2 джолана

2 глави лук

2 моркова

червена и зелена чушка

глава чесън

250 грама Гъби

100 милилитра вода

2 броядафинов лист

3-4 зърна бахар,

1 ч.л черен пипер

1 с.л червен пипер

1 с.л. горчица

2 с.л соев сос

1 с.л зехтин

1 ч.ч червено вино

Кимион

Чубрица

Сминдух

чесън на прах

Измитите и почистени добре джоланчета мариновате за една нощ със следната смес: смесвате горчицата, соевия сос и виното с черния и червения пипер, кимиона, чубрицата, сминдуха, чесъна на прах и зехтина.

Всички тези вкусотии слагате в голяма купа и много добре намазвате джоланите. Слагате капака и така оставяте на студено за 24 часа. Слагате ги в по-дълбока тавичка, добавяте маринатата и около 100 милилитра вода, 2 броя. дафинов лист, 3-4 зърна бахар, посолявате и завивате с фолио. Слагате във фурната за 5 часа на 160 градуса и забравяте.

Следва една подробност: На третия час изваждате месото, внимателно отстранявате фолиото, обръщате и оставяте така до четвъртия час отново с фолио. През това време в масло задушавате лука, морковите, червената и зелената чушка, главата чесън, гъбите. Следва изваждане на джоланите, махане на фолиото, наоколо насипвате зеленчуците и печете още около час. Ако е необходимо може да се добави още малко вино, сол и......това е. Да Ви е сладко.

В тази рецепта вместо зеленчуци може да се добави кисело зеле.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Гергана Стоянова и Орлин Горанов

Гергана Стоянова: Младите хора се интересуват от естрадата

Младите хора започват да се вълнуват от естрадата. Особен интерес предизвика песента "Синева" на Васил Найденов покрай филма за Гунди. Това мнение изрази младата певица Гергана Стоянова, която е една от солистките в концерта "Дихание" на Орлин Горанов.  Музикалното събитие ще се проведе на 13 февруари пред кърджалийска публика, а изпълнителката е..

публикувано на 12.02.25 в 16:15

Задава се Празникът на свинските уши

Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с..

публикувано на 12.02.25 в 15:35

Д-р Невин Садъкова: Тази година може и да няма грипна епидемия в Кърджали

В област Кърджали най-вероятно няма да обявят грипна епидемия, смята личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Случаите са по-малко от преди седмица и според нея разпространението на болестта е по-слабо. Д-р Садъкова коментира и в кои случаи лично тя изписва антибиотик. Това няма как винаги да се прави с антибиограма, левкоцитите..

публикувано на 12.02.25 в 13:45

Художничката Дафина Терзиева-Даф посланик на доброто

Продължава разговора ми с Дафина Терзиева за бижутата, които създава, съжалява ли, че не работи като психолог и за една от изложбите й. Дафина рисува на тема „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ за Регионалния етнографски музей, който прави експозиция на тема лица на магията, магическата сила на растенията и ритуалите..

публикувано на 12.02.25 в 09:49
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. Тодор Черкезов: Само лекар може да поставя ботокс

Ботулиновият токсин е отрова, но по подобие на змийската, може да се използва и за лечение, въпросът е в дозата. Това припомни в ефира на Радио Кърджали един от водещите дерматолози в страната и директор на кърджалийската болница проф. д-р Тодор Черкезов. Повод за разговора с него станаха множеството случаи на жени, които от клиентки станаха пациентки..

публикувано на 10.02.25 в 22:53
Виолета Господинова

Все повече мъже проявяват интерес към разкрасяващите процедури с ботокс, сочат наблюденията

Предварителната информация както за самата процедура, така и за специалистите и мястото, където ще бъде извършена е от изключителна важност. В това е убедена от собствен опит Виктория Кръстева, която макар на млада възраст, вече се възползва от услугите на естетичните дерматолози. Важна е предварителната консултация с лекаря. Признава, че е скъпо..

публикувано на 10.02.25 в 22:39
Даниела Петрова

Не е нужно стопроцентово съгласие от съседите

Формите на управление на етажната собственост са общо събрание и сдружение на собствениците. Всички собственици в една етажна собственост имат права. Това коментира адв. Даниела Петрова по повод случая на семейство Силвия и Георги Барутчиеви, чиито съседи не са съгласни да бъде монтирана платформа за инвалидна количка. 60-годишният мъж е..

публикувано на 10.02.25 в 21:06