През есенно-зимния сезон все още има пресни зеленчуци, които ще ни позволяват да се храним хем красиво - с цвят в чинията, така и витаминозно. Идва ред на тиквата, пащърнака, морковите, зелето, карфиола, броколите, които не всеки долюбва, брюкселското зеле, ряпата, праза, почти обожаван във френската кухня и разбира се, на картофите, които си ги има целогодишно.
Сигурно някои от вас са гледали нашумелия сериал "Емили в Париж", в който бизнесмени се възмущават, че американското момиче рекламист не може да издигне на необходимата висота негово величество празът в предлаганата от нея кампания.
Та, празът със сигурност не е просто нещо, още повече, че с него са измислени много рецепти от френската кухня, която, както знаем, е една от прочутите кухни по цял свят. Пък и нашенският праз със сланинка, особено ако е шарена, никак не е лош вариант за студените зимни дни.
Брюкселското зеле пък е чудесна добавка за супи, особено за кремообразни, с картофи, грах и моркови.
Тиквата също ни предлага куп полезни вещества, като фибри, витамини от Б групата, а също така и магнезий, калций, калий, мед и манган.
В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.
Какво да кажем пък за отглеждането на гигантски тикви - днес то се счита за спорт.
Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на ястия, баници и сладкиши. В България популярна е сладката баница от тиква –тиквеник.
Различни десерти от тиква също са популярни мус от тиква, крем карамел с тиква, рачел и т.н. Не забравяйте, че тиквата има влияние върху стомашната перисталтика, така че трябва да се консумира умерено. Нека да чуем рецептите на шеф Пеньо Иванов-тиквена супа и ризото с тиква.
През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..
С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.
Желая Ви приятно слушане!
В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..
Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители. Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..
19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври. В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..
В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници". В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478