Заколването на прасето е не просто обичай, то е част от духовната и кулинарна култура на българина.
Това каза в ефира на радио Кърджали читалищния деец и известен кулинар от Хасково Александър Милушев.
"Свинското погребение е свещен ритуал за българина. То е родова традиция. Цели родове се събират на "свинското погребение", разказва Милушев.
"Много е важно прасето да се заколи бързо и безболезнено. За това се иска голям майсторлък. Защото ако се изтърве прасето се стига до трагикомични ситуации.
Колячите се гощават с "осмянка". Това е коремът на прасето, който се вари със зеле. Той се приготвя веднага и се дава на мъжете, които още разфасоват останалите части на прасето. Събират се много гости, идват роднини.
Дори е имало случаи когато се ходи до магазина за още месо, за да продължи угощението.
За това за да не стига до такъв срам и конфуз, много къщи гледат по две прасета. Едно за самия ритуал и още едно - за да имат стопаните месо за зимата.
За Хасковския край е типична пачата. Тя се прави от ушите, краката и опашката на прасето. Представлява заготовка за много вкусна супа. Приготвя се с много чесън и оцет. И е незаменим реанимационен медикамент след тежък банкет. Също както и шкембе чорбата", допълва Милушев.
Печенето на ушите на скара е характерно за други райони на страната. В Хасковско го практикуват най-вече кръчмарите и го сервират като деликатес.
Нищо от прасето не се хвърля - всичко се използва. В миналото са дерели кожата и са правели от нея цървули. В Тракия е по-типично пърленето на козината. Така сланината се приготвя
с кожата. Също така типично за Югоизточна България е сланината да не се слага в саламура, а в каче. Реди се ред сланина, ред едра сол и накрая се затиска с голям и тежък камък.
Още любопитни подробности за свещения ритуал, както и стихотворението на Милушев "Българска идилия" може да чуете в прикачения звуков файл:
Единадесетоклсасничката Яница Ханкова от СУ "Петко Р. Славейков" е една от спечелите първо място с есе, написано за Васил Левски в националния конкурс "ЗАВЕЩАНО ОТ АПОСТОЛА". Организатори на съревнованието, което се провежда за 15-та поредна година са Младежки център Хасково, а разработката на девойката е отличена сред 46 есета във възрастова..
13 години живот в Христос. Така определи свещеноиконом отец Николай Величков навлизането в тийнейджърска възраст на прицърковното неделно училище при средновековния храм „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В Неделя на Блудния син, втора от подготвителните седмици за Пасха и Великия пост и Възкресение Христово, се навършиха 13 години от създаването..
Продължавам да ви разказвам за силата на билките, за техния характер и очарование , което имат, за това дали българските растения са най-добри за нашето здраве и кои са най-скъпи подправки. Всичко това ще научим от феята на билките - Руска Стоянова, която прави собственоръчно мехлем от 30 билки и екстракти. В мехлема влизат освен..
Над 70 души подкрепиха с присъствието си пред дома му Георги Барутчиев. Припомняме, че мъжът е прикован на инвалидна количка след преживяно заболяване. Живее на втория етаж на жилищен блок и не може да се придвижва свободно. Съпругата му Силвия преди дни е намерила възможност чрез програма на социалното министерство да бъде финансирано..
Георги Барутчиев вече осем години гледа живота през прозореца. Единственият му контакт със света е чрез съпругата му Силвия Барутчиева, телевизора и телефона. Причината е преживяно заболяване, след което той е прикован на инвалидната количка. В началото е можел да излиза по малко от дома. Това обаче става все по-невъзможно. Доскоро е успявал с..
Младите хора започват да се вълнуват от естрадата. Особен интерес предизвика песента "Синева" на Васил Найденов покрай филма за Гунди. Това мнение изрази младата певица Гергана Стоянова, която е една от солистките в концерта "Дихание" на Орлин Горанов. Музикалното събитие ще се проведе на 13 февруари пред кърджалийска публика, а изпълнителката е..
Наближава единственият празник на свинските уши, който тази година ще се състои в Стара Загора. В града няма ресторант, в който да не се предлага този специалитет, и докато някои бърчат пренебрежително носове, други с удоволствие си отхапват от колагеновия специалитет. Мнозина го смятат за деликатес, и го предлагат в различни вкусове и с..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478