Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Милушев: Свинското погребение е свещен ритуал за българина

Цели родове се събират когато се коли прасето, по селата се правят графици

| Интервю

Заколването на прасето е не просто обичай, то е част от духовната и кулинарна култура на българина. 

Това каза в ефира на радио Кърджали читалищния деец и известен кулинар от Хасково Александър Милушев. 

"Свинското погребение е свещен ритуал за българина. То е родова традиция. Цели родове се събират на "свинското погребение", разказва Милушев.

"Много е важно прасето да се заколи бързо и безболезнено. За това се иска голям майсторлък. Защото ако се изтърве прасето се стига до трагикомични ситуации.

Колячите се гощават с "осмянка". Това е коремът на прасето, който се вари със зеле. Той се приготвя веднага и се дава на мъжете, които още разфасоват останалите части на прасето. Събират се много гости, идват роднини. 

Дори е имало случаи когато се ходи до магазина за още месо, за да продължи угощението. 

За това за да не стига до такъв срам и конфуз, много къщи гледат по две прасета. Едно за самия ритуал и още едно - за да имат стопаните месо за зимата.

За Хасковския край е типична пачата. Тя се прави от ушите, краката и опашката на прасето. Представлява заготовка за много вкусна супа. Приготвя се с много чесън и оцет. И е незаменим реанимационен медикамент след тежък банкет. Също както и шкембе чорбата", допълва Милушев.

Печенето на ушите на скара е характерно за други райони на страната. В Хасковско го практикуват най-вече кръчмарите и го сервират като деликатес.

Нищо от прасето не се хвърля - всичко се използва. В миналото са дерели кожата и са правели от нея цървули. В Тракия е по-типично пърленето на козината. Така сланината се приготвя 

с кожата. Също така типично за Югоизточна България е сланината да не се слага в саламура, а в каче. Реди се ред сланина, ред едра сол и накрая се затиска с голям и тежък камък.

Още любопитни подробности за свещения ритуал, както и стихотворението на Милушев "Българска идилия" може да чуете в прикачения звуков файл:


     

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52