Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Георгиев: Виждам настъплението на неофитите

Хората да не чакат да ги налегнат житейски проблеми, за да дойдат в храма

5
Григор и Мартин Георгиеви гостуваха в "На чаршията, в чата"
Снимка: Галина Стефанова

Виждам настъплението на неофитите към храмовете у нас. Този оптимизъм изрази кърджалиецът Мартин Георгиев, който години наред помага в служението на покойния отец Боян Саръев в храма „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. Заедно с двамата си синове – Григор на 9 години и Петър на 7 години, той беше ръкоположен в първа степен на свещеничество от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, заедно с други миряни в храма „Св. Успение Богородично“ в Хасково на Ивановден.

Пловдивският митрополит Николай ръкоположи миряни в първа степен на свещеничество

Мартин Георгиев е на 39 години. По професия е мебелист и мебелен бояджия. Цялото семейство – той, съпругата му Виктория, двамата им синове Григор и Петър и дъщеря им Александра, от години не пропускат църковна служба. „Оказа се в един момент, че няма човек, по стечение на обстоятелствата, който да му (на отец Саръев, б.р.) помага вътре в олтара. Беше изминал вече известен период. Отец Боян виждаше, че сме  редовни на църква със съпругата ми, тогава все още нямахме и дечица, и ме извика вътре в олтара. А когато свещеник благослови за християнина остава само да отговори с добре“, спомня си Мартин. По-късно взимат решение да преминат през тайнството на пострижението, задно с двете му момчета, за да бъде служението им в църквата напълно канонично.

Когато съм в храма се чувствам така, че съм в къщата на Господ и се моля за Него, за близките ми, за приятелите ми и за роднините ми и ми е приятно, защото, ако се молим, то Господ може да спаси и така да направи, че болестите да не идват при тези, които се молим,да не се разболеят“, споделя Григор.

В България има отлив на желаещи да стават свещеници, но това се дължи на целенасоченото отдалечаване от религията в минали години, смята Мартин.

„По последни мои данни, които надявам се да не са грешни, свещениците в България към настоящия момент са около 500, като 300 от тях са в Пловдивска епархия, тоест в нашия регион. Навсякъде има пустеещи храмове. Но проблемът е, че свещеничеството не е професия, то е призвание и човек трябва да усети това призвание, за да поеме този път. Ако го гледа като професия, губи се цялото духовно нещо и смисълът да се тръгва по тая пътека. А защо са толкова малко? Наследство. Наследство от един тежък режим, който за съжаление, си е свършил добре работата в България – да откъсне поколението на нашите родители от църквата. И сега остава на нашето поколение – 30- 40-годишните и надолу, тези, които не са били въцърковени, както моите деца са от малки, да се въцърковяваме самички, което е много труден, много труден начин да го направиш това нещо – изведнъж да се промениш на такава зряла възраст, да тръгнеш обратно на течението, което си свикнал да вървиш. И затова няма и хора в църквите, тъй като възрастните хора, за съжаление, си отиват, както е нормалният ход на нещата, а млади не идват. Не идват, защото не са запознати, дори като традиция го няма“, коментира Георгиев.


Не е песимист обаче. Напротив. В последните години наблюденията му сочат, че младите поколения все повече се обръщат към вярата. „Другото нещо, което виждам е точно това – самовъцърковяване или настъплението на неофитите. Неофит е нововъведен във вярата, който сега навлиза във вярата, в зряла възраст, не говорим като деца, а в зряла възраст, който човек сам се обръща. И това е нещо, което виждам, че много, много и мои връстници, лека-полека се обръщат и се въцърковяват дори и самички“, изразява надеждата си Мартин.

По думите му не са единични случаите, когато децата са тези, които завеждат родителите си в храма. Първоначално от любопитство те отиват на неделно училище, но постепенно увличат и родителите си и те се самовъцърковяват. „Така че пътищата към църквата са много, но не мисля, че е мода“, категоричен е иподяконът. Според него усърдието за редовно участие – всяка неделя, на всеки църковен празник, в службата, не би могло да е дълготрайно, ако не е осъзнато и вътрешна душевна потребност.


Инак ежедневието на семейството не се различава от това на средностатистическото у нас. „Помагаме на мама“, твърди Гришо, защото покрай трите деца тя има много ангажименти.

Според момчето няма негови връстници, които никога не са влизали в храма, но „ако има, щях да им кажа да влязат и да почувстват, че не е неприятно да седиш в църквата, а даже ти е хубаво и ти се иска да стоиш и пак да дойдеш другата неделя“. Не е далече от идеята един ден да стане свещеник и да води той службата, да учи хората да бъдат добри.

Посланието на Мартин пък е хората „да не чакат да се разболеят, за да идат на лекар. В медицината има нещо, наречено профилактичен преглед и всеки обяснява как профилактиката е най-добрият начин за лечение на болести. В духовен план, може да се каже, че е по същия начин – да не чакат да ги налегнат проблеми и житейски неволи, за да се обърнат към църквата. Да дойдат на профилактични прегледи. Всяка неделя сутрин от 8 часа, във всички храмове, в цялата страна, в които има служби. Не е задължително да се ходи в един храм“.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31