Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читателките на годината в Кърджали Бахар и Златина: Нямам непрочетена книга

5
Директорът Елисавета Кехайова награди победителките Златина Брънгова и Бахар Емин
Снимка: Галина Стефанова

Единадесетгодишната Бахар Емин зае рекордните над 740 книги за три години от Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали. Петокласничката пътува от години от с. Чифлик, за да посещава културната институция. Тази година беше отличена за трета поредна година с наградата „Читател на годината“ в категория „Деца“.

Инициативата за избор на читателите-първенци се провежда от 2015 г., а победителите в конкурса се излъчват на база актуална статистика от автоматизираната библиотечна система за заемане на литература.

Първата година, в която Бахар е спечелила приза е 2021. Тогава тя е заела 198 книги. През 2022 достига до 299, а през 2023 томчетата в заемния ѝ картон са 246.

Бахар печели приза за трета поредна година

Бахар обича да чете фантастика и хумористични книжки. „Искам и другите деца да четат, а не да се занимават пред компютъра“, споделя едно от големите си желания девоката.

„Гатанки в рими“ е първата заета от библиотеката книга преди три години. Често вниманието ѝ първо привличат илюстрациите. Понякога прочита резюмето преди да направи избора си. Чете всички препоръчани от училище, а и няма заета и непрочетена книга. Случва се и да препрочита. Една такава е „Ние, врабчетата“, защото се оказала много не само интересна, но смешна и фантастична. Харесало ѝ е, „че главните герои са врабчета, разказват за своя живот и дават важни житейски ценности“, споделя Бахар.

Чете когато няма домашни и уроци за подготвяне, а също, когато  ѝ стане скучно. Петокласничката се занимава с оригами, а също свири на цигулка. Категорична е, че ще продължи да чете и „ако е на късмет“ догодина смята отново да стане „Читател на годината“.

Виждан и Бахар Емин


Майката, Виждан Емин, която е начален учител в основно училище „Максим Горки“ в с. Чифлик, е един от главните „виновници“ за този успех на Бахар. Тя я е довела за първи път в библиотеката. „Реших, че е време вече да се запознае с чудния свят на книгите и да усети магията на четенето, да има широк светоглед“, дава рецептата майката. Самата тя също обича да чете и то разнообразна литература, въпреки че не ѝ остава много време. На всички родители препоръчва и като майка на читател рекордьор, и като начален учител, да четат заедно с децата си, да коментират книжките и да предизвикват и възпитават любознателността им, „да дарят децата си с това богатство“.


Златина Брънгова бе отличена в категория

В категория „Възрастни“ носител на приза „Читател на годината 2023“ стана Златина Брънгова.  Тя е служител в държавно предприятие, а четенето ѝ е хоби, граничещо с по думите ѝ – „болестно състояние“. Даже няма спомен откога е абонат на библиотеката, със сигурност повече от 20 години. Виждала е примера на четящата си майка, но не мисли, че това е единствената и решаваща причина да се пристрасти и тя. „При мен това е болестно състояние. Аз обичам всички книги, харесвам всички книги. Първо ги харесвам по корица. След това по заглавие и си казвам – сега ще прочета съдържанието, за да разбера дали си отива тази скъпа, шарена, хубава корица с това заглавие и така стигам до края“, разказва Златина.

Няма любими автори, нито жанр, но все пак отдава предпочитанията си на трилърите и криминалетата. В момента е на тема скандинавски автори, заради неочакваните финали в творбите им. „Харесва ми стила им. Нещо различно вкарват в криминалния жанр. Държат ме под напрежение. Никога не отгатвам убиеца, така че определено не ставам за детектив и краят е винаги неочакван, което е най-интересното за една книга“, признава Златина. И продължава: „При мен няма започната книга и недовършена. Колкото и да е скучновата, колкото и да ми е тегава, я довършвам винаги“. Няма специална система на четене, но го прави във всяка възможна свободна минута.

Живее наблизо до библиотеката, харесва ѝ отношението, което получава от екипа. Това са част от  причините, които допълнително подхранват страстта ѝ към четенето.

Златина споделя, че не препрочита книги. „Не обичам да се връщам към нещо, което вече съм прочела“. Има само един такъв случай с три тома на Нидал Алгафари, към които се е върнала повторно след години, за да ги разбере по-добре. Не се втурва към „модерни“ заглавия и автори. Прочита ги, но преди това изчаква. Българските творци, дори младите, приятно я изненадват и счита, че спокойно могат да си съперничат със световни имена. „Аз мисля, че като нищо сме си на много високи позиции, стига да имат възможност да се развият извън България“, категорична е наградената читателка.

Има надежда за идните поколения и навиците им да четат, защото въпреки че вероятно не го правят от хартиени носители, всяко дете непременно си намира източниците на информацията, която му е нужна, за да се развива в сферата, която му е интересна.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39