Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойката лебеди във Водното огледало в Кърджали вече търси място за гнездо

6
Снимка: Станислава Георгиева

Двойката неми лебеди в чапловата колония в Кърджали вече търси място за гнездо, в което да се излюпят малките птици. И тази зима Водното огледало приюти ято лебеди от северни територии, които скоро ще отлетят. В Арда ще остане само постоянно живеещата двойка птици. Любопитен момент е, че малките, като поотраснат, не остават, а търсят други места за живот, коментира експертът Христо Христов. 
"Една двойка лебеди иска 50-60 декара минимум Водно огледало, с тръстики и върби. Най-вероятно по-младите отиват да си търсят  други места. Те остават в язовира за известно време, 1-2 години докато навършат полова зрелост и след това, вероятно, отиват по- влажните зони в Гърция."  

Христо Христов припомни, че лебедите както почти всички водоплаващи птици, живеят на двойки и си имат територия която окупират, те не са колониални видове, както чаплите.

Традиционно всяка година във Водното огледало в Кърджали или в язовир Студен кладенец и някои други влажни зони в района зимуват едно-две ята лебеди. Последните зими, които не са толкова студени, това са предимно неми лебеди. В предишни години е имало и пойни, както и тундрови.


"Вече три години нямаме наблюдения на пойни. Тази година зимата имаше наблюдение в язовир Ивайловград на едно малко ято пойни, но тук нямаме. Много е мека зимата. Ако стане много студено и замръзнат техните водоеми, тогава слизат на юг", обясни Христо Христов.

Според него би било добре да "стане някакъв проект да ги опръстеним (младите лебеди, които се излюпват всяка година в района, бел.р.) да видим къде отиват. Нормално те остават във водоемите около родителите си и опитват да направят нови гнезда, но тук нашият водоем е много малък. Една двойка лебеди иска 50-60 декара минимум водно огледало с тръстики и върби - горе-долу нашето отговаря само за една двойка и най-вероятно младите отиват да си търсят други места", смята Христо Христов. Те остават в язовира само известно време - за една-две години, докато навършат полова зрелост и след това вероятно отиват по влажните зони в Гърция, предполага специалистът.


Неговият апел е хората да не хранят дивите животни. Но в случая с лебедите хвърлянето на храна и хляб, може да изиграе възпитаващ ефект за децата и младите хора. "На запад в западните държави, където има много влажни зони в Холандия, Германия, в Полша, в Англия, хората навсякъде ги хранят, хвърлят им хляб. Не е най-типичната храна за тях. Но пък от друга страна специално за лебедите по-добре да им хвърлят нещо, да учат децата, че има природа и да обичат природата, а не да ги стрелят с прашки и с въздушни пушки. Да има грижа, защото птиците са красиви и полезни... Да ги ценим и обичаме, защотоние сме част от техния свят и те от нашия и трябва да живеем заедно", коментира Христо Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39

Ангелина Костова: Най-много са кандидатите за директор на училище извън Кърджали

26 кандидати са допуснати до втория етап на конкурса за директори на училища в област Кърджали. Те ще се борят за 15 директорски места в основни и средни училища и професионални гимназии. Общо подаденият брой заявления до крайния срок е 32. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова...

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Никола Чанев: Притеснителна, но не и критична е ситуацията с язовирите в област Кърджали

Язовир „Студен кладенец“ е пълен на 55 процента от обема си, водата в яз. „Кърджали“ е дори повече – почти 65 %. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той уточни, че актуални данни за състоянието на всички язовири е публикувана на сайта на Министерството на околната среда  и водите. „Дали ситуацията е..

публикувано на 23.08.24 в 14:07

Община Смолян със значително по-чист въздух заради новите печки

Община Смолян има значителни успехи за постигане на по-добро качество на атмосферния въздух в резултат на намаляване на фините прахови частици. Това е свързано с многото кандидати домакинства, които са поискали да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови уреди на пелети и на ток. В момента общината реализира втора фаза по проекта ,..

публикувано на 22.08.24 в 14:05
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Време е вече Доган да си ходи

Ако бай Хасан от Джебелско село види на живо някъде Ахмед Доган, ще му каже да си тръгва вече.   Това мнение изказа пред Радио Кърджали Гюнер Тахир – председател на Национално движение за права и свободи и бивш зам.-председател на ДПС. Според него, след Тодор Живков, Доган е вторият политически лидер в България, който е начело на една..

публикувано на 22.08.24 в 11:11

Георги Георгиeв: Намираме се в конституционна и политическа криза

  Ситуацията в държавата в момента е тежка ,намираме се в конституционна и политическа криза, каза в ефира на Радио Кърджали областният координатор за Кърджали и Хасково на ПП "Възраждане", депутататът Георги Георгиeв.  Той  добави, че " Всеки едни избори променят много ситуацията в държавата. Виждате, че след последните избори не само се..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25