Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

| Интервю
д-р Магдалена Маринова
Снимка: Личен архив

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер.

Увеличаването на случаите на варицела в областта е нормално за сезона. „Като всяка инфекциозна болест варицелата има сезонност и цикличност. Цикличността ѝ е на три-четири години, а сезонността – зима-пролет. Това заболяване се среща много по-често при децата от 2 до 10 години, а в световен мащаб годишно се регистрират 30-40 млн. заболели от варицела“, каза в ефира на Радио Кърджали д-р Магдалена Маринова, началник на „Инфекциозно отделение“ в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Заболяването е силно заразно. Ако човек, който няма имунитет срещу него, се срещне с болен от варицела, вероятността и той да се разболее е 90 процента.

Източник на заболяването са само болни. Те са заразни от началото на заболяването до изкрустиране, т.е. когато обривът навсякъде повехне и се покрие с коричка. Това е периодът, в който болният е опасен за околните“, поясни д-р Маринова. Вирусът се предава по въздушно-капков път, но е възможно също и при контакт с пъпчиците, които са се образували по кожата.

Симптомите, за които родителите трябва да следят, ако детето им е било контактно са висока температура и характерни обриви основно по главата и тялото.

Обикновено обривите закърняват до три-четири дни. Най-често заболяването протича леко.

„Варицела-зостер вируса може са остане в латентно състояние в гръбначния мозък и по-късно във времето в човешкия живот, при стрес, при прилагането на кортикостероиди, при онкоболни, може да настъпи реактивиране на този дремещ, латентен вирус и да се прояви клиничната картина, която е известна като херпес зостер“, каза д-р Маринова. И допълни: „При пациенти, които са имунокомпрометирани, деца до 1 година, възрастни на лечение с кортикостероиди, тогава заболяването протича много по-тежко“, подчерта лекарят. Има случаи на усложнения, макар да са редки. Ако родителите на боледуващи от варицела деца забележат промяна в походката им, е сигурен сигнал, че непременно трябва да потърсят консултация с лекар.

От 1995 г. светът разполага с ваксина срещу варицела. За България тя не е в задължителния имунизационен календар. Все пак е добре да се преболедува в детска възраст от варицела, за да се изгради имунитет за цял живот. Бременни, които са преболедували или пък придобили имунитет чрез ваксинация, изграждат антитела, които до шестия месец те се предават трансплацентарно и могат да защитят новороденото. Като далечна превенция обаче, ако майката не се е срещнала с вируса и е изградила имунитет, е добре да се ваксинира, препоръчва медицината.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33

Рибари посочват сушата като причина за мъртвата риба в яз. "Студен кладенец" (видео)

Втора седмица водите на яз. "Студен кладенец" изхвърлят край Широко поле малки бели рибки, посочиха риболовци. Един от тях - Стоян Кирев, каза, че са видели как още от сутринта излизат направо на брега, изхвърлени от вълните. Рибките са между 7 и 10 сантиметра. Кирев отбеляза, че според рибари измирането се дължи на "рязкото спадане на..

публикувано на 23.07.24 в 11:55

Хасан Азис: Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност

Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност, заяви в ефира на БНР-Кърджали б ившият кмет на Кърджали и член на Централния Съвет на ДПС- Хасан Азис. "Ако има слаби политически партии, ние ще имаме слаба държава. Слабата държава винаги е била обект на интерес от други сили, които ще искат да употребят България за свои нужди, а ние не трябва да го..

публикувано на 16.07.24 в 11:24

Откриха най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон беше открита днес, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта. Kампанията, която ще продължи 4 месеца, е под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. През настоящия туристически сезон посетителите на..

публикувано на 11.07.24 в 09:58
Комисар Сергей Заимов

Комисар Заимов: Обстановката е силно пожароопасна, граничи с екстремалната

Повишена е пожарната обстановка. Кодовете за високи температури са в жълто. Кодовете за нивата на пожароопасност граничат с нивата на екстремален, обстановката е пожароопасна. С повече от 50 на сто е ръстът на пожарите в опасния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са тези, възникнали в жилищни имоти, а най-малко тези – в горски фонд...

публикувано на 10.07.24 в 12:01
Д-р Магдалена Маринова

Тъмните дрехи пазят от комари, светлите – от кърлежи

Абсолютно забранено е кърлеж да се смачква между пръстите, да се чука с камък или други подобни действия, след като бъде изваден от тялото на човек. Това са изключително опасни начини за унищожаването, защото ако е заразен, може да пренесе заразата чрез най-малка раничка по кожата, или ако попадне в окото. Правилният начин е да бъде сложен в..

публикувано на 27.06.24 в 16:18
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39