Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

| Интервю
д-р Магдалена Маринова
Снимка: Личен архив

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер.

Увеличаването на случаите на варицела в областта е нормално за сезона. „Като всяка инфекциозна болест варицелата има сезонност и цикличност. Цикличността ѝ е на три-четири години, а сезонността – зима-пролет. Това заболяване се среща много по-често при децата от 2 до 10 години, а в световен мащаб годишно се регистрират 30-40 млн. заболели от варицела“, каза в ефира на Радио Кърджали д-р Магдалена Маринова, началник на „Инфекциозно отделение“ в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Заболяването е силно заразно. Ако човек, който няма имунитет срещу него, се срещне с болен от варицела, вероятността и той да се разболее е 90 процента.

Източник на заболяването са само болни. Те са заразни от началото на заболяването до изкрустиране, т.е. когато обривът навсякъде повехне и се покрие с коричка. Това е периодът, в който болният е опасен за околните“, поясни д-р Маринова. Вирусът се предава по въздушно-капков път, но е възможно също и при контакт с пъпчиците, които са се образували по кожата.

Симптомите, за които родителите трябва да следят, ако детето им е било контактно са висока температура и характерни обриви основно по главата и тялото.

Обикновено обривите закърняват до три-четири дни. Най-често заболяването протича леко.

„Варицела-зостер вируса може са остане в латентно състояние в гръбначния мозък и по-късно във времето в човешкия живот, при стрес, при прилагането на кортикостероиди, при онкоболни, може да настъпи реактивиране на този дремещ, латентен вирус и да се прояви клиничната картина, която е известна като херпес зостер“, каза д-р Маринова. И допълни: „При пациенти, които са имунокомпрометирани, деца до 1 година, възрастни на лечение с кортикостероиди, тогава заболяването протича много по-тежко“, подчерта лекарят. Има случаи на усложнения, макар да са редки. Ако родителите на боледуващи от варицела деца забележат промяна в походката им, е сигурен сигнал, че непременно трябва да потърсят консултация с лекар.

От 1995 г. светът разполага с ваксина срещу варицела. За България тя не е в задължителния имунизационен календар. Все пак е добре да се преболедува в детска възраст от варицела, за да се изгради имунитет за цял живот. Бременни, които са преболедували или пък придобили имунитет чрез ваксинация, изграждат антитела, които до шестия месец те се предават трансплацентарно и могат да защитят новороденото. Като далечна превенция обаче, ако майката не се е срещнала с вируса и е изградила имунитет, е добре да се ваксинира, препоръчва медицината.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16