Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Кърджали беше домакин на Национално състезание по физика

Снимка: Pixabay

Кърджали бе домакин на Пролетнонационално състезание по физика. Управлението по образование е домакин, заедно със Средно училище „Йордан Йовков“. Състезанието се проведе през почивните дни. Участие взеха близо 300 ученици, придружавани от около 50 преподаватели, каза началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова.

“Кърджали е домакин за първи път на Националното състезание по физика. Радваме се да посрещнем ученици и преподаватели от цялата страна в нашия град”, каза Костова.

Участниците в състезанието бяха посрещнати в петък с културна програма поднесена от възпитаниците на СУ “Йордан Йовков”.

“Преди доста година, може би 10, нашето училище беше домакин на национална олимпиада по Български език, а тези дни, за първи път сме домакини на Пролетното национално състезание по физика”, каза директорът Людмила Чаушева.

Същинското състезание бе в съботния ден в училището домакин. Своите знания ученицитемереха в общо седем състезателни групи, една от които е за участници със засилено изучаване на предмета физика. Председател на комисия е проф. Мирослав Абрашев от факултета по физика при Софийски университет “Св. Климент Охридски”. ”Задачите са подбрани да не са много трудни, но и да не са прекалено лесни. Точките, които получават участниците са между 15 и 30. Последните 5-10 години фаворит в състезанието е Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. Това не е случайно, защото основния фактор е, че там сега са учители, които преди 10 години бяха олимпийци от такива състезания. Над 80-90% успеха на учениците на подобни състезания зависи от учителите”, каза  проф. Абрашев.

Национална комисия, с представители на Министерството на образованието оценяваха работите на участниците, а победителите бяха наградени на официална церемония в неделя.

“Много голям е интересът към националните състезания по физика. Не знам друго такова състезание с талкова голям брой участници. Националното състезание по физика има своята над 19-годишна история. Тази година състезанието за първи път се провежда в Кърджали. Учениците от града имат добри постижения в областта на астрономията, разбира се имате представители и в това състезание, а и в Националната олимпиада по физика”, каза Силвия Стойкова, контролиращ от Министерството на образованието и науката.

Участниците и гости на града имахавъзможност след състезанието да разгледат забележителностите на Кърджали - средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“, астрономическата обсерватория и природния феномен „Каменната сватба“.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18