Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роса Соколова: И хулиганката ми трябва, и палавата, и рошавата Роса

| Интервю


"Осми март е празник на душата ми най-вече и едно огромно благодаря за привилегията да бъда и жена, да бъде и майка, да бъда и баба.
Приемам го като дар Божи, и в тези си роли аз съм всеки божи ден не ми се иска да излизам в отпуск и в междучасие от тях. 
.... приемам деня като като време, в което доколкото мога, да бъде с тези, които обичам и да ги чуя, да ги видя и да ги прегърна. 
- А какво е жената - загадка магия, нежност, вещерка, веща? 
"Жената е вещерка и вещица в красивия смисъл на думата, защото вещици не са тези, от които трябва да се страхуваме. А вещерка е жената, която може,  знае как и намира време да го случи, а вещицате е не по- лоша от вещерката. Тя е силата и магията, и постелята, и завивкатаЖената е това, което съм аз, което си ти ...и емоция, и действие, и ден и нощ.... Жената е ....или поне ми се иска да бъде - и любов, и сила.
Прегръдка да давам, в прегръдка да живея. За мен хлябът е нещото, което бележи и делника, и празника. А на този ден повече от всякога се полага на всяка една от нас да замеси погача и да нарече със сърце да нарече..."
- Не влязоха ли жените много в мъжката енергия, утвърждаваме се, работим рамо да рамо с мъжете, с амбиция. Това не губи ли тази мека сила? 
"не мисля, че се съревноваваме с мъжете, а времената са такива, в които трябва да сме и много гъвкави, и много можещи, и много силниМисля, че колкото и жените да сме крехки и да сме  нежни, ние сме силата, която можем да дадем и сила на мъжа до нас и да го окрилим. Защото както повикаме, така ще ни дойде и ние сме тези, които сбъдваме. Ние сме и болката, ние сме и тези, които можем безценен урок да дадем - и на себе си, и на мъжа до нас и на тези, които раждаме и отглеждаме с любов. Защото сме съдбовници и в животопис пишем всеки ден... Всеки ден от сутрин до здрач и когато се здрачи, продължаваме да пишем - женското в себе си, като жени, с женската си енергия.
Кой е най хубавият подарък, който жената дава на мъжа? 
"Прегръдка. И дете...."

- Казват, че зад всеки зад всеки успял мъж стои по една жена. Съгласна ли си с това?  С какво жената подхранва мъжката енергия, в какво точно в себе си?
"....с действията и бездействията си. Храним ги и ги отглеждаме след майките и мисля, че колкото и да са изградени като личности, като сила, като можене, като това да са здравината, стъпила на земята, а ние да сме емоцията, аз мисля, че ние можем да ги доразвивам, донаправим и досътворим в това, което на всяка от нас ни се иска вкъщи да бъде.
А какво искаме ние като майки, като жени - искаме къщите да стегнем в дом и в този дом в мир и в задруга, и в споделеност да живеем. За мен това е чудото - когато си го избера сред многото и съм си го взела и съм казала "да" във времето, да не мрънкам, да не се оплаквам и да не прося любов, а да сътворявам такава".
- Трябва ли жената да пази детето в себе си? Хлапачката, хулиганката?
"....задължително! Как без тях, как без тях? Какво означава в смирение, и в тишина, и в такова, каквото ми се случи.... Нека да го дослучим.... И хулиганката ми трябва, и палавата, и рошава Роса. Трябва ми и тази, която не се подчинява винаги, не винаги е доволна, а защо не и понякога и малко нацупена, друг път по-любяща отколкото ви се полага и колкото може... Нека всички ние всеки ден да не бягаме от себе си, да не бягаме от себе си....."
- Индия много ни влече тази тема... Какви са жените в Индия?
 "...много красиви, много женствени и много себеотдадени, много любящи, малко говорещи, много правещи... Повече говорят с очи и с действие...
- Според теб променило ли се е отношението на мъжете към жените?
".... не го усещам аз. Когато бях дете, както баба ми получаваше от дядо внимание и в също време и изискванията му, какво днес за утре да се случи с децата и дома. След това баща ми не само на ден като днешния, на всеки празник, и не само на празник влизаше с букетче минзухарчета или каквото има в двора или в планината за мама, с прегръдката... По същия начин и сега, в моя живот, в моя бит и вниманието и на мъжа до мен, и на сина ми, на колеги, на приятели. Не мисля, че толкова се е променило...Всички сме в по-динамичен и в забързан живот. И можем да намерим хиляди оправдания за това как не всичко се случва както ни се иска..
 Ами да го случим... А мъжът до мен ще случи това, което аз пожелая. В смисъл такъв, както го повикам, както го поискам. И не с думи и не с тупване с крак, а с онази женска магичност, която дори не се обяснява.
То е това, което се казва в Средните Родопи каймет - онова, дето не може да се каже с думи, и не е и необходимо. То е повече от мистика, и във всяка от нас живее и това".
Чуйте повече в интервюто на Радка Петкова.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56