Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиничен психолог: Не позволявайте на децата си да се хранят пред компютъра

Младите хора и политиците са сред „жертвите“ на социалните медии, сочат наблюдения

Д-р Сезгин Бекир

Колко са важни социалните мрежи за ежедневието ни? На този въпрос потърсихме отговор в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали. Разбира се, нямаше изненада в отговора – много. Въпросът отново беше предизвикан след срива наскоро на фейсбук, месинджър, инстаграм.

От анкета сред кърджалийци стана ясно, че все по-често тези приложения се ползват и за работа. „Замлъкването“ на фейса беше по-близо до времето, което традиционно не е работно и може би заради това много от хората дори не са разбрали за срива или са го усетили късно. Всички анкетирани обаче бяха единодушни, че най-вероятно политиците са се разтревожили най-много, защото в последните години изключително активно използват социалните мрежи, за да ни говорят през тях.

Социалните мрежи са по-съществена част от ежедневието на по-младите хора, затова, когато се случи срив, безпокойство се наблюдава по-скоро в тази група от хора. Това мнение изказа пред Радио Кърджали клиничният психолог д-р Сезгин Бекир. По думите му, колкото по-активен е човек в социалните медии, толкова повече се засилва безпокойството, когато няма достъп до тях. „Дори има такъв конструкт, който психолозите от около десетина години изследват, който се казва „страх от пропускане“, т.е., че няма да мога в определено време, в определен период да съм активен в социалните медии“, коментира специалистът.

Все пак има и положителна натовареност – чрез интернет сме в контакт с наши близки, които са далече и това ни носи положителни емоции.  Съществува тема и в професионалните среди, и в обществото за зависимостта към виртуалното общуване. „Учените са доказали вече, че когато нашите базови психически потребности от това да сме свързани с другите хора не се удовлетворяват, човек намира удовлетворението им в социалните медии. Там контактите стават много по-лесно. Там човек може да се представи по начин, по който иска, а не по начин, по който е. Социалните медии са ни оттудшник“, посочи д-р Бекир.

Сред неговите пациенти, свързани с пристрастяване към интернет са най-често деца, които прекаляват с игрите на компютър. В мнозинството от случаите консултациите със специалист започват по инициатива на майките. Не след дълго обаче децата им престават да идват, защото им липсва вътрешна мотивация, не осъзнават, че това, което правят е проблем за тях, обясни психологът. „Аз бих препоръчал на родителите, които имат деца, които злоупотребяват с времето, което прекарват в интернет, да се опитат по някакъв начин първо да мотивират, да покажат на децата си, че това, което правят отнема от времето им за други дейности, които по същия начин биха им доставили удоволствие. И веднага се сещам за конкретен пример – да не позволяват на децата си, докато са пред компютъра или пред мобилното си устройство, да ядат, защото удоволствието от консумирането на храна се прехвърля към удоволствие от прекарване на времето в интернет и това смесване допълнително поддържа това пристрастяване“, посочи д-р Бекир.

Разговорът с децата е сред най-работещите превантивни мерки, счита специалистът. Те разбират, когато има добро отношение от родителите, „когато има едно партньорство, децата ще подходят много по-отговорно, отколкото когато родителите използват забрани или един авторитарен метод, което, особено в тийнейджърската възраст, ще ги накара допълнително да направят точно обратното на това, което родителите искат дори само с цел да се докажат“, подчерта клиничният психолог д-р Сезгин Бекир.

Анкетата, както и цялото интервю можете да чуете в прикачените звукови файлове. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45