Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели изразиха недоволство от ограничените възможности за плащане на местни данъци и такси по електронен път

Ирен Делчева
Снимка: Личен архив

Слушатели изразиха недоволство, че в община Кърджали не може да се използва безплатната възможност за плащане на местни данъци и такси по електронен път през Системата за сигурно електронно връчване – през еGov. Дадени са варианти за електронно плащане, но те са чрез платени платформи.

Във фейсбук профила на предаването „На чаршията, в чата“ Христо Стоев написа: „Защо МДТ за община Кърджали не могат да бъдат платени с ПИК през сайта на НАП/egov, а за Кирково и Крумовград, това е възможно? Единствената опция е по банков път и с iCard. При първата опция не се знае кога се обработва от администрацията, а при другата трябва да станеш клиент на iCard“.

Слушатели коментираха темата както във фейсбук, така и на ефирния телефон на Радио Кърджали.

Нашата община предлага много ограничени възможности за ползване на Системата за сигурно електронно връчване, въпреки че еGovспестява разходи на гражданите, а също и време, каза на открития телефон на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Ирен Бончева. Слушателката ни подчерта, че споделя личен опит в отговор на поставената за коментар тема също от последовател на предаването във фейсбук групата Христо Стоев, за затруднения при плащането на местни данъци и такси по електронен път в община Кърджали. „Аз, самата, съм си изкарвала документ от Община Хасково без въобще да стъпя в самата община. Плюс това, самите услуги, които са платени, през този сайт са на половин цена, което е също много добър повод да бъде използван“, поясни Бончева.

Нейна проверка сочи, че други общини от областта като Ардино, Джебел, Крумовград, предлагат плащания на местните налози през сигурния държавен сайт. Тя изрази учудването и неодобрението си, че най-голямата община в областта, Кърджали, не е направила необходимото, за да улесни гражданите си.

Бончева разказа как ползва Системата за сигурно електронно връчване. „Аз, лично, го ползвам с електронен подпис. Специално затова си извадих електронен подпис преди една-две години и съм изключително доволна. Много е бързо, по-евтино е, без разкарвания, без висене на опашки. Докато нашата община не прави абсолютно нищо в тази посока, което е малко странно, защото има граждани, които не са в страната и биха могли да се възползват дали с електронен подпис, дали с безплатния ПИК от НАП. Има и други платформи за плащане на местни данъци и такси, но това са платени услуги, докато в сайта еGov е съвсем спокойно и абсолютно безплатно. Аз, например, чрез тази платформа си изкарах европейска здравна карта. Много бързо стана. Може да си изкарате, ако искате и задграничен паспорт, лична карта, абсолютно без да се налага да стоите на опашки, знаете колко е досадно. Да не говорим, че трябва да си вземеш един ден отпуска, за да си свършиш някаква работа. Тази платформа е направена точно заради това – да спести, включително и разходи“, обясни слушателката.

Заместник-кметът Тунджай Шюкрю обясни, че към момента не може да се плащат местни данъци и такси през еGov, защото общината работи с друга, несъвместима програма, но се работи по отстраняването на този проблем.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39