Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премянов: Хубаво ще е синът на отец Чъкърък да го наследи в храма и продължи делото на дядо си и баща си

Според него следващият патриарх трябва да е интелигентен, всеотдаен, алтруистичен, посветен на Христос и на БПЦ

| Интервю
2
Снимка: БГНЕС

Отец Александър Чъкърък е фигура – символ на българщината, на приятелството, на грижата за традициите на българското православие и църква. Затова централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) взе решение за издигане на паметник на Дядо Чъкърък в двора на църквата „Св. Георги“ в Одрин, където служи дълги години. Това стана ясно в разговор в ефира на Радио Кърджали с Красимир Премянов, председател на СТДБ. Той припомни, че приживе отец Чъкърък беше удостоен с орден „Кирил и Методий“ от президента на България Румен Радев по предложение на тракийци.

Премянов припомни също, че отец Чъкърък беше погребан в двора на църквата, където служи, по изключение и след специално разрешение от президента на Турция по молба на българския държавен глава.

Автори на паметника на отец Александър Чъкърък са архитект Явор Дичев и скулптура В. Старчев. С дарения за паметника се включиха тракийски дружества от цялата страна, дори такива, които не разполагат с много пари, обясни Премянов. „Основно средствата за този паметник се дадоха от Съюза на тракийските дружества и от Тракийския научен институт“, допълни той.

Премянов изрази надеждата си отец Александър да бъде наследен в храма от сина си Георги, който също завършва богословие в България. Тази приемственост би била най-положителна за бъдещето на българските храмове в Одрин. „Ще се получи една линия на патриотизъм, на защита на българщината и православието и на приятелство с народите, живеещи в Турция, ако той наследи баща си, който от своя страна наследи своя баща, известния Филип Чъкърък. Но едно съм сигурен, че трябва да се случи – това трябва да е предложението на нашия Свети синод, а не инициатива, наложена от Вселенския патриарх“, категоричен бе председателят на СТДБ. И допълни: „Искам да се надявам, че приемникът му, ако не е неговият син Георги, ще бъде, който е определен от нашия Свети синод, ще носи достатъчно достойни качества, за да бъде продължител на делото на покойния отец Александър Чъкърък“.

Във връзка с кончината на Българския патриарх Неофит Премянов припомни, че е бил член на ръководството на тракийското дружество в Русе. „Споделяше и уважаваше тракийската кауза, като част от националната кауза. Със своите дела и отношение демонстрираше солидарност с нашите морални, етични и национални принципи, които реализираме в нашата дейност“, каза председателят на тракийци.

„Аз искам да припомня и неговата огромна заслуга, тогава много тясно взаимодействахме, по времето на Великото народно събрание,  за запазването и единството на Българската църква и неутрализирането на тежките последици от опита за разкол. Той бе човек със силен характер, принципен. Търсеше религиозната толерантност. Държеше на единството на православието и не делеше на политически основания православните църкви“, сподели личните си спомени и отношение Премянов. Според преценката му би било положително, ако има повече, но и достойни кандидати за предстоящия избор на патриарх. „За мене трябва да е човек, който уважава автокефалността на българската църква и не се влияе от конюнктурни интереси от Запад или от Юг. Второ, трябва да е човек с изключителна устойчивост и бих казал алтруист – да мисли единствено за интересите на църквата и на народа, на миряните и в най-малка степен да се съобразява с лични изгоди и користни интереси. Смятам, че трябва да се избере най-достойният – интелигентен, всеотдаен, алтруистичен и дълбоко вярващ и посветен на Христос и на Българската православна църква“, изрази надежда председателят на СТДБ Красимир Премянов.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56