Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е евро: Министерство на финансите пусна информационен сайт

Снимка: архив

Министерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България.

Целта на електронната страница еврото.бг е да дава сигурна и актуална информация за всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България.

Освен текстово съдържание, са включени и видеоклипове, галерии с изображения, документи, календар, представящ пътя на България към еврото и други.

В специално създадената рубрика "За еврото" гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Целта на рубриката е да се предоставя информация за всички аспекти и обстоятелства, свързани с процеса на въвеждане на еврото. Тук може да бъде намерена и информация за еврозоната и за пътя, който страната ни извървява към нея.

Друг акцент в електронната страница е рубриката "Вярно ли е, че". В нея чрез факти е даден отговор на някои от най-често срещаните неверни твърдения и неоснователни притеснения, свързани с присъединяването на България към еврозоната. Митовете се оборват най-лесно с фактология и данни, за които сме потърсили и различни гледни точки в рубриката "Експертите говорят". В нея с кратки интервюта водещи специалисти – икономисти, финансисти, синдикалисти, ръководители на бизнес асоциации, коментират за потребителите "горещи" теми за ефектите и влиянието върху бизнеса и бита на хората от въвеждане на еврото.

В "Новите пари" са представени изображенията на сериите банкноти, изработени от Европейската централна банка (ЕЦБ), с които се разплащат гражданите на страните в еврозоната. Тук може да бъде разгледана и създадената от БНБ брошура на националната страна българските евромонети.

Място е отредено и на отразяването в медиите в процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната. В специална рубрика могат да се прочетат аналитични статии и интервюта от пресата, радиостанции, телевизии и други електронни медии, които представят мнението на ангажираните институции и специалисти по тази важна за всички български граждани тема.

Страницата постоянно ще бъде допълвана с информация, мнения и коментари на водещи специалисти от различни области, както и с последните важни за потребителите новини за процеса по въвеждане на еврото.

Електронната страница е разработена като част от рамков договор между Министерството на финансите и "Информационно обслужване" АД.
Създадена е възможност за споделяне на съдържанието от сайта към социални мрежи Facebook, Х и LinkedIn.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19