Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лозен ще празнуват Ирминден

Ирминден в Лозен
Снимка: Божидар Чолаков

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника.

Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия. Събитието е изместено на 12 май заради Великите пости, обясни още Христо Янъков.

"Ще се съберем 8 села от Хасковска област. Всяко населено място ще приготви традиционно ястие за местната общност. Самият обичай на Ирминден представлява обредно приготвяне на подници. Това са глинени съдове, които са служили за печене на хляб. Групата, която работи към местното читалище в Лозен е съхранила празника през годините и го пресъздаваме на различни фестивали и конкурси", каза още Христо Янъков.

Събитието и тази година се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".
Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и единствения..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

Джазът завладява Кърджали на 15 юни

За 13-ти път през юни Кърджали ще бъде домакин на Кърджали Джаз фест, който е приемник на фестивала "Долината на Орфей". Тази година форумът ще се проведе на 15 юни, събота, на традиционното място - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал". Новото в изданието е началният час - 12 на обед, и увеличеният брой групи, които ще участват - четири.  "Решили..

обновено на 03.06.24 в 14:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

60-ият юбилей на поетесата енергетик Роса Соколова продължава да вълнува приятелите й , поканени да съпреживеят нейния арт и личен празник на високо в планината. Ще чуем звукова картина , мнението на внучката Ради, както и на самите замесени в юбилея . Във втората част на вкусния ни следобед ще ви представя репортаж от две изложби -..

публикувано на 03.06.24 в 12:12

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08