Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 висши училища не отвориха врати заради протест

Снимка: БГНЕС

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май.

Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести.

"Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са по-широки и обхващат генерирането на дългосрочна, целеположена политика в областта на висшето образование, за спиране на практиката за прилагане мерки на парче", коментира пред БНР-Радио София проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите.

По думите ѝ, през последните години у нас се предприемаха множество инициативи за реформа във висшето образование, но не се постигнаха заложените цели.
Проф. Темелкова посочи, че до 2021 г. университетите бяха стимулирани с повишаване качеството на обучение да повишават таксите на студентите. През 2024 г. доживяхме да чуем: „Край, няма да събирате такси“. Това, според нея, е липса на приемственост.

"Сега трябва да чакаме държавата да осребри качествения продукт, който произвеждаме. Липсва политика и ангажимент от страна на държавата, които да заздравяват релацията между образованието и бизнеса. Много често компаниите дофинансират възнаграждението на експертите, които влизат в обучението", допълни още проф. Темелкова.

Според председателя на Съвета на ректорите отпуснатите около 80 милиона ще решат единствено проблема със заплатите в университетите, и то частично.

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Плащаме сметките за ток и парно само по банков път за период от 10 дни

Сметките за ток и парно ще се плащат само по банков път за период от 10 дни. Причината е техническо обновяване на системата на EVN.  От 18:00 ч. тази вечер до 6 сутринта на 24 юни отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път. Това предупредиха от компанията.

публикувано на 14.06.24 в 17:30

Дъждът в Кърджали: 24 литра на квадрат за 3 часа

24 литра на квадратен метър дъжд падна в Кърджали за три часа днес по обед.  Количеството е сумарно и е за времето от 12 до 15 часа.  В най-интензивния период на валежа е достигнало 15 литра на квадрат, което се приема от специалистите като опасно явление.  Това съобщи за Радио Кърджали дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Успокоението от НИМХ: Валежите си заминават – уикендът ще е слънчев!

До полунощ валежите и в Източна България ще спрат, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. След полунощ облачността и там ще се разкъса, ще намалее и до сутринта в цялата страна ще бъде предимно ясно. Северозападният вятър ще отслабне. В събота ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и низините..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Гюнейт Кьоров

На дъжда се радват най-много гъбарите

Около час продължи проливният дъжд в Ардино, който се изля над родопското градче по обед. Засега няма информация за наводнени къщи или придошли дерета, съобщиха за Радио Кърджали жители на Ардино. Градушка не е паднала в града, уточниха хората. На времето най-много се радват гъбарите, коментира един от тях - Гюнейт Кьоров:  "Този пороен дъжд,..

публикувано на 14.06.24 в 14:46

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица. Първият път е бил в понеделник и е била с големината на яйце. Имало е нанесени щети. Исмет Исмаил от общинксата администрация в Черноочене съобщи: "Градушка днес имаше, но слаба. В понеделник падна градушка с големината на яйце в село Безводно. Реколтата на хората е унищожена, имаше също и..

публикувано на 14.06.24 в 14:35

Градушка с големина на лешник унищожи реколтата в Давидково

Градушка с големината на лешник унищожи реколтата в село Давидково, съобщи кметът на селото Юлия Али:  "Няма големи поразии като счупени стъкла, прозорци или керемиди, но реколтата е унищожена.  Около 10-15 минути беше градушката. Не беше едра, но всичко побеля."  Чуйте още в звуковия файл.  Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока..

публикувано на 14.06.24 в 13:39
Село Пчеларово

Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока

Красимира Стоянова от читалищното настоятелство коментира и падналите количества дъжд: " Преваля, имаше силен дъжд с малка градушка, но нищо  сериозно...Не беше голяма в никакъв случай, но все пак  имаше градушка някъде колкото лешник, дори колкото грах, б их казала....Беше на моменти дъждът, изсипа се доста силен  дъжд в..

публикувано на 14.06.24 в 13:28