Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Езиковата гимназия в Кърджали подготвиха брошури за паметниците в града

Снимка: ЕГ „Христо Ботев"
В рамките на иновативната седмица на тема „Светове и времена", ученици от 10 „в" клас на ЕГ „ Христо Ботев" в Кърджали проведоха изследване под надслов „Пътуване през времена и светове". Своето пътешествие назад във времето те направиха чрез проучване историята на паметниците в града.
Интервютата им с кърджалийци показаха, че макар хората да преминават ежедневно покрай тези исторически символи, много от тях не знаят историята им. Възпитаниците на на ЕГ „Христо Ботев" представиха пред своите съученици презентации за различни паметници в Кърджали. 
Във фоайето на гимназията беше организирана специална изложба, посветена на Георги Георгиев. Почистиха района около Паметника на целувката в парк "Горубсо" и създадоха информационни брошури, в които отбелязаха местоположенията и историята на различните паметници. Чрез този проект учениците напомниха на обществото за личностите, на които са посветени паметниците в град Кърджали и подчертаха значимостта на опазването на културното наследство.
      






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди симпатизанти участват в националния политически митинг, който се провежда в този час. В навечерието на..

публикувано на 27.07.24 в 14:12

Три са отворените оферти за ремонт на пътя Джебел - Рогозче - Фотиново

Три са отворените оферти за проектиране и строителство /инженеринг/ за възстановяване и укрепване на деформиран пътен участък с дължина около 240 метра от път III-508 Джебел – Рогозче - Фотиново, съобщи Агенция пътна инфраструктура. Компрометираното трасе е при 19-и км на третокласния път, в близост до село Овчево. Целта е трайното възстановяване на..

публикувано на 27.07.24 в 14:06
Хасково

ОбС на Хасково даде съгласие за изграждане на частна поликлиника

След дебати Общинският съвет на Хасково даде предварително съгласие за изграждане на поликлиника от веригата „Сърце и мозък“ в областния град, предаде БТА.  От присъствалите общински съветници, 29 гласуваха "за" докладната на кмета по заявеното в местната администрация инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център".  То беше..

публикувано на 27.07.24 в 12:30

С ретро парад и голям концерт закриват 15-ата среща на момчилградчани

Днес, в последния ден на празника "Момчилград винаги в сърцето ми" се провежда парад на ретро автомобили.  Организатори на ретро парада е община Момчилград, местния автомобилен ретро клуб и Българската федерация за исторически превозни средства. Класическите автомобили ще могат да се разгледат в продължение на няколко часа, а след това ще преминат по..

публикувано на 27.07.24 в 12:00

НАП: За нас изказването на Джевджет Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции". "Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са..

публикувано на 27.07.24 в 10:35

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на..

публикувано на 27.07.24 в 10:30

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години.  "Очакват се около 20 000 души да дойдат на събора. Очакват се да дойдат представителите на другите леви..

публикувано на 27.07.24 в 09:59