Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“.

Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина Мачикян – Михаела Иванова на 7г., която е за първа година в Школата, деветгодишните Елиф Али и Азра Исмаил, които за втора година свирят, Емир Хайрула, който е на 12г. и е шеста година, и седемнадесетгодишната Наталия Петрова, както и тези на Дарена Чавдарова – Ирем Моллахасан, която е на 8 г. и свири втора година в Школата, и деветгодишната Мирай Исмаил, която се занимава с пиано вече трета година. Всички си дойдоха с медали и награди. Ирем и Мирай завоюваха злато.

Младите таланти от Школата се явяват за втора година на този конкурс. „Тази година беше доста по-напрегнато, защото имаше повече участници, … Но нашите прекрасни деца се справиха много добре и въпреки че умората на моменти беше голяма, те свириха за медали, без изключение“, категорична беше Христина Мачикян, която е и директор на Школата, освен че е дългогодишен преподавател по пиано.

Тайната е талант, труд и късмет в точния момент, разкри рецептата за успеха Дарена Чавдарова.

Участниците в конкурса се състезаваха в три възрастови групи – I-ва до 8-годишна възраст, II-ра от 9 до 11-годишни и III-та група над 11 г. При най-големите конкуренцията беше изключително голяма, защото там имаше деца, които се подготвят за международни конкурси или за професионални музикални учебни заведения, подчерта Мачикян. В тази изключителна конкуренция Наталия спечели трето място.

В последните години има засилен интерес и завръщане към това децата да бъдат възпитавани в музикалното изкуство, сподели впечатленията си Чавдарова. „Аз много се радвам, че имаме такива талантливи деца. Тази година Школата имаше 70-годишен юбилей, с който ние много се гордеем. Получихме изключително висока награда от Съюза на музикалните и танцовите дейци – „Златна лира“, припомни тя.

Тези дни вървят изпитите в Детската музикална школа. На 12 юни от 18.30 часа ще бъде големият, традиционен заключителен концерт на сцената  на Дома на културата. След това предстоят приемни изпити за следващата година, каза директорът на Школата. Като проблем Мачикян посочи малкия преподавателски състав. „Малко сме ограничени като бройка преподаватели, защото желаещи деца има много, но нямаме възможност да обхванем всички желаещи, затова се налага те да изчакват във времето да се освободят места“, обясни Христина Мачикян.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Отменят спектакъла "Под игото" в Кърджали

Спектакълът "Под игото", с който Варненският театър трябваше да гостува в Кърджали на 20 юни, се отменя. Главният организатор на турнето Катя Лазарова съобщи: "Планираният спектакъл “Под игото” се отменя, поради внезапно заболяване на главен актьор. За да уважим публиката в Кърджали на 19 юни от 19:00 ще представим комедията на Иво Сиромахов..

публикувано на 02.06.24 в 18:00

„Огънят на Анадола“ избра Кърджали за част от лятното си турне

Легендарната танцова формация от Турция включва България в световната си обиколка по повод 25 години на сцена.  Световноизвестният турски танцов състав „Огънят на Анадола“ ще представи на Кърджали магичен шоу-спектакъл през август. След Китай, САЩ и Канада, едни от най-бързите танцьори в света ще посетят отново България. „Огънят на Анадола“ избра..

публикувано на 02.06.24 в 16:20

Керимовата къща ни кани на Родопско-морски срещи

На 30 май, в Арт-галерия „Дар“ в Кърджали ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков , осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  Той е бивш възпитаник от паралелките по изкуствата в СОУ "Владимир Димитров-Майстора" Кърджали, казаха от артгалерия "Дар" ...

публикувано на 28.05.24 в 11:14