Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се рисува с фотоапарат?

2
Фотограф: Кремена ВАТЕВА


Красиви кадри в Бургас и Кърджали, предадани с почерк на художник предложи на посетителите на Керимовата къща роденият тук фотограф Тенчо Петков. Изложбата "Срещи с природата през погледа на един родопчанин, живеещ до морето" показва 30 фотографии върху платно. Целта на проекта  е да се представи красотата и разнообразието на природата в районите на Кърджали и Бургас чрез снимки, обединени от творческия поглед на техния автор. Но има и една специфична цел - да апелира към опазване на околната среда. За съжаление, там където минават фотографите и снимат, често идват върволици от хора, видяли красивите кадри и остават мястото обсипано с отпадъци след себе си, коментира Петков.Той е местен възпитаник, на СУ "Владимир Димитров-Майстора", след това завършва ВТУ. Обикаля с жена си Кремена Ватева на мотор и запечатва спиращи дъха кадри. В снимките му личи един зрял творчески поглед, безпогрешно кадриране и детайл, който издава художническия похват. 
Участник в "Стани богат". Живее в малко селце около Бургас - Ливада, където също ще бъде представена фотоизложбата. Целта е хората от селцата да имат досег с изкуството. Радка Петкова разговаря с автора на изложбата Тенчо Петков за увлечението му по красивите места, как избира самият той обектите си, как вижда родния си град след толкова години и каква техника използва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева

На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г. За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева. Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната..

публикувано на 21.06.24 в 13:46
Милан Миланов

Милан Миланов: На България е нужна обединена левица

"Има такъв народ" си вдигат цената в първия ден на 50-то народно събрание. Тази хипотеза изказа в ефира на Радио Кърджали Милан Миланов, общественик и политик. „ Както се очаква, към очерталата се коалиция от победителите в изборите ГЕРБ-СДС и ДПС да се включи и ИТН, но това може да стане на по-късен етап, защото, според мен, ИТН просто си..

публикувано на 20.06.24 в 18:19
Пирамидата с минерали, създадена от Емил Георгиев и Зекерия Мехмед

Лечебна пирамида дава енергия във Врело

От древни времена енергията на кристалите се използва от хората. Заради непрекъснато протичащата енергия в камъните и минералите, те имат способността на лекуват, да отварят и настройват човешката аура. Техните честоти въздействат над човека изцеляват, укрепват, носят вълни от положителна енергия, извличат отрицателната. Носител на енергия..

публикувано на 19.06.24 в 14:55
Ангелина Костова

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

От  завършващите  общо 1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „ Има разлика, защото имаме ученици, насочени..

публикувано на 17.06.24 в 20:51

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50