Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите


Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи". 
Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на стратегически места. Нашата цел е да възстановим популациите на благороден елен и елен лопатар в целия район на Родопите в сътрудничество с местни партньори, казва експертът във фондацията Стефан Аврамов. И още - защо са изчезнали елените в района и как, кои са естествените им врагове, как поддържат екосистемите и започна ли фотосезонът на дивечовъден участък "Студен кладенец". 
Стефан Аврамов, Експерт "Биоразнообразие": "Тези два вида - благородни елени и елен лопатар са ключови за функционирането на екосистемите в района. Те се хранят с листа на храсти и дървета и трева и по този начин поддържат отворения характер на местообитанията в Източните Родопи, които са едни от основните причини за високото биоразнообразие, или казано по-просто, те дават възможност на светлината да достигне до земята, а не да бъде спряна от гората и всичко да обрасне в гора. По този начин създава дом на хиляди видове орхидеи, костенурки и други видове, които имат нужда от светлина.
- Но всъщност как е намалял еленът в района,  вълците ли са причината, каква е причината?
 "Двата вида имат различна история. Еленът лопатар е изчезнал може би преди повече от 2000 години, изтребен от хората като лесна плячка, след което е възстановен през 60-те години в района на Ловно стопанствотуден кладенец". Ние работим с тях в сътрудничество за възстановяването на животните. И благородният елен е изчезнал, може би преди няколкостотин години, след което през 80-те години на миналия век е започнал да се завръща в района, но в първите години след прехода животните са били отново изтребени, така че той е по-прясна жертва на хората.
- Благодарение на усилията Ви благородните елени се увеличили територията си близо 10 пъти. За какъв период? 
"последните 10 години".
- Очаквате ли още да се разширява ареала на този вид?
 "В момента текат два синхронни процеса - от една страна, от запад, тече естествено саморазселване на вида и същевременно, ние разселваме благородни елени в сътрудничество с Ловно стопанство "Студен кладенец" и други ловни сдружения, като целта е да възстановим този вид на територията на целите Източни Родопи през следващите 10-15 години.
- Какъв ще бъде ефектът от това разширение на територията и на броя животни?
"Очакваният ефект е, че природните екосистеми ще функционират по-нормално. Разселените животни ще поддържат мозаечният характер на Източните Родопи, а също така те са и храна за хищници и за трите вида лешояди. Така че те са една много съществена част от екосистемите. 
- Вашата цел каква е, в каква част от Родопите да бъде възстановена тази порода?
"Целите Източни Родопи, двата вида навсякъде, където има подходящи местообитания, да има жизнени популации на благороден елен и елен лопатар. 
- Имахте програма и за заселване на разселване на тарпани. Какво се случва там, до каква степен се размножават, колко са вече увеличили се техния ареал?
"Колегите работят там, но животните са някъде над 100. Обитават районите, където бяха освободени и бавно се увеличават и там виждаме тяхната роля, тъй като испасват пасищата, където живеят много добре и същевременно редовно наблюдаваме коне, които са убити от вълци и след това изядени от лешояди". 
- Кои са естествените врагове на елените? Вълците нападат ли елените?
Благородният елен вълците го нападат само в голяма глутница, и би могло да се каже, макар и леко пресилено, че няма естествени врагове. А еленът лопатар, те за съжаление страдат много от скитащи кучета. 
Той е по-дребен, а приплодът е само няколко десетки килограма, така че една глутница кучета може да се справи съвсем спокойно с него.
- Какво поколение обикновено имат? По колко така малки се раждат от двата вида? Възможно ли е, ако не се разселват, сами да се възпроизведат до необходимата степен или...?
"Раждат по едно малко, обикновено, много рядко по две, принципно и двата вида страдат от бракониерство, което е техният основен враг. Това намалява постепенно и двата вида и ако се саморазселват на територията на Източните Родопи, това като изцяло естествен процес, може да трае и 100 години. С нашите дейности ние го ускоряваме до едно-две десетилетия.
- Как стои въпросът с лова, защото и ловците ловуват елени, там има ли някакво ограничение зададено?
"...в момента работим с пълно сътрудничество с тях. Те съфинансират националното сдружение и местните сдружения като Кърджалии, Крумовград, Момчилград финансират част от разселването и съответно пазят животнитеПринципно имаме договори, в които е записано, че минимум 5 години те няма да ги ловуват, но на някои места животните не са ловувани вече десета година, което е добре за разпространението на този вид".
- Започна ли фотосезонът в Студен кладенец. Идват ли чужденци, или още е рано? 
"той фотосезонът е непрекъснат. През различно време се снимат различни неща. В момента има мърша пред скривалищата и може да се наблюдават и снимат лешояди. Есента и зимата е времето на елените, временно сватбуванията и след това когато се съберат на групи. Пролетта доскоро беше времето на орхидеите, в Източните родопи, сезонът е непрекъснат.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39