Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българска "Ръченица" Детският струнен оркестър на Кърджали покори Римини в Италия

5
Награждаването на Детския струнен оркестър
Снимка: личен архив Мария Петковска

Единайсет цигулари - Даная Илиева, Йоана Нанова, Деха Мехмедали, Тургай Бахар, Жулиде Муталибова, Гергана Илчева, Ангел Чавдаров, Берна Бекир, Дамла Мустафа, Хелин Сали и Атъл Кадир, един пианист - Наталия Петрова, и техният ръководител и диригент Мария Петковска, се завърнаха преди дни с първо място от международен конкурс в Римини, Италия. Младите музиканти от Детския струнен оркестър към Дома на културата в Кърджали ще носят емоцията от от двата италиански дни дълго време, а децата вече мечтаят за следващи участия, в които да разказват приказни истории с музиката, която изпълняват.
"Чувството е прекрасно! Чувство на удовлетворение - първо от свършената работа, чувство на радост в децата от преживените емоции през цялото време в Италия и Загреб и радост от това, че се прибрахме живи и здрави", така Мария Петковска обобщи емоцията и впечатленията от конкурса "Магия Италиана".
Кърджалийският състав изпълни две пиеси - бавната "Песен" от филма "Тайната градина" и българската "Ръченица" на композитора Иван Маринов.
Според Мария Петковска представянето на оркестъра в конкурсната програма е било перфектно: "Децата бяха много въодушевени, много стегнати, свириха като един. И това най-добре се чу и разбра във втората пиеса, с която аз си спомням, че казах, че искаме да покажем българския дух. И наистина, успяхме да го покажем. Защото след това изпълнение цялата зала ни аплодира много бурно. Много сме доволни, че успяхме да покажем това, за което се бяхме подготвили", спомня си диригентът.
Успехът е заслужен и е отплата за труда, който полагат децата, коментира директорът на Дома на културата Мариана Ликова:
"Това е чест, гордост и вдъхновение за всеки един млад музикант, който желае да бъде част от това вълшебство в света на музиката. Горди сме, че наши деца сътвориха този невероятен празник", каза Мариана Ликова.

повече може да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българчета от цял свят написаха песен за езика ни

Първата песен за българския език създадоха възпитаниците на Българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж и я нарекоха по името на патрона си „Вазовчета“. Текстът е изцяло съчинен от участниците в Студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. Музиката пък им подари младият български композитор Георги Зайков...

публикувано на 15.07.24 в 11:17

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52