Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще проведе консултации с парламентарните формации

Снимка: president.bg

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на служебно правителство с парламентарните формации. 

Те са поканени на "Дондуков" 2 от 17.00 часа днес, предаде репортер на БНР. 

 На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към изпълнение на процедурата по назначаване на служебната власт, все още няма избран от него кандидат за служебен министър-председател, а датата на предсрочния парламентарен вот остава неизвестна.

По думите на Румен Радев от снощи - съвсем скоро ще разберем датата, на която той ще насрочи предсрочния парламентарен вот. 

13 и 20 или 27 октомври са трите възможни недели през октомври за провеждането на избори, като вероятно президентът ще обсъди темата с политическите сили в рамките на консултациите. Те са задължителни по силата на разписаната в Конституцията процедура. 

Определянето на датата съвпада и с назначаването на служебното правителство, включително служебния премиер, а държавният глава все още търси измежду няколко потенциални кандидати.

"Водя разговори с тези хора. Някои от тях са дори извън страната и ние трябва да се отнесем изключително сериозно към всяка една от тях, защото те станаха изключително малко. Това е важен въпрос".

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер. Така останаха управителят на БНБ и двама от тримата подуправители, председателят на Сметната палата - в случая настоящият премиер Димитър Главчев, който би се съгласил и двамата му заместници - Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Дали на консултацията днес все пак ще присъства посочен за служебен премиер, или той ще бъде излъчен, след като Радев чуе официално нагласите на политическите партии, предстои да разберем:

"Конституцията допуска и двата подхода - да има кандидат за премиер, който да присъства, и да няма кандидати", коментира държавният глава, който отново даде да се разбере, че е крайно критичен към опита да се смени Рая Назарян от шефското място в парламента, за да се осигури "удобен потенциален премиер":

"Явно тези са забравили, че последната дума в този процес имам аз и аз никога, трябва да е ясно, няма да назнача този човек, ако ще и да е Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламент".

Създалата се ситуация Радев обяснява с, както той ги нарича, вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които по думите му "имат дори по разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спряха незаконно превозване на животни

Незаконен превоз на животни установиха полицейски служители в хода на специализирана операция, проведена на територията на РУ - Кирково на 7-ми август.  При извършена проверка в село Бенковски на товарен „Мерцедес“ полицаите констатирали, че 28-годишният водач превозва 31 броя овце без ушни марки и необходимите документи. Служител на Областната..

публикувано на 08.08.24 в 12:00

Нарастват заразени с чума животни в Гърция, умъртвени са вече над 18 000

Увеличават се положителните проби на заразени животни от чума в Гърция. Засилват се мерките, като се проверява и качеството на млякото. Над 18 хиляди животни са умъртвени поради разпространение на чумата сред овце и кози, съобщават санитарните власти. Вземат се проби от всички ферми. Под пълна забрана е транспортирането на животни в страната...

публикувано на 08.08.24 в 11:15

Тютюнопроизводителите в с. Кран губят пари заради сушата

В кирковското село Кран 70% от населението отглежда тютюн, включително и кметът. Жителите обаче срещат трудности в отглеждането му заради засушаване в климата. Това каза кметът Мустафа Юсеин. Той обясни, че ако има повече валежи вероятността да изкарат по-добра продукция е голяма. "Ако вали, ако още падне така 15-20 л, тютюнопроизводителите..

обновено на 08.08.24 в 10:22

Предимно слънчево ще е над Родопите

Днес времето ще бъде предимно слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Кърджали и Хасково 33°-35°, в Смолян - 26° . В планините ще бъде предимно слънчево. В по-ниските планински части вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток, а в по-високите – умерен от..

публикувано на 08.08.24 в 08:05

Български и турски творци се срещнаха в литературния форум "Братство" в Ардино

Български и турски творци участваха в седмия Международен литературен форум "Братство", който се проведе в рамките на Дните на Ардино.  Културната проява бе организирана по инициатива на община Ардино съвместно със Съюза на българските писатели (СБП), съобщиха от общинския пресцентър. Гостуваха членове СБП, водени от председателя на творческата..

публикувано на 07.08.24 в 17:00

В Гърция предупреждават за разпространение на западнонилска треска

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни. Общо в страната са регистрирани 33 случая на заразени, като седем пациенти са починали от вируса, предупреждават от здравното министерство. В последните месеци вирусът се активира...

публикувано на 07.08.24 в 16:35

Публикуваха четвъртото класиране от приема след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува четвъртото класиране от приема за гимназии след 7-ми клас.  Проверката става в системата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код. Записването на класираните ученици ще бъде на 8 и 9 август.

публикувано на 07.08.24 в 16:27