Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

4
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул. "Брацигово" вече зеят дупки
Снимка: Димитър Димитров

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали. 
И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска собственост, тъй като се намират на тротоара, а орехът, за който е нужно специално разрешение, е в частен парцел, подготвян за строеж. 
Орехът е изтръгнат още в понеделник, другите две дървета - в петък сутринта. 
Димитър Димитров е роден и израснал в Кърджали. Бил е старши научен сътрудник в Австрийската академия на науките, а понастоящем е старши изследовател във Виенския изследователски институт Cognion. Познава както европейските, така и българските закони. Въпреки че не живее постоянно в Кърджали, всяка година прекарва по няколко месеца в родния си град и търси справедливост за всяко неправомерно действие. 
Той разказа, че строителният техник на строежа го уверил, че "все още нямат разрешително и няма да пипат ореховото дърво. Час по-късно багер отиде и го съсече буквално и го прибра и изхвърли като боклук". Димитров припомни, че по закон орехът е защитен вид и премахването му трябва да бъде взето от специална комисия, каквато според него не е идвала изобщо в квартала. Той има съмнение, че подобно разрешително е издавано от общинската администрация.
В началото на седмицата багер посича над 50-годишно орехово дърво
Другите две дървета, които са унищожени, са били на тротоара пред частния имот на ул. "Брацигово" 4, върху който ще се строи. Димитър Димитров поясни, че те са на общински тротоар и са общинска собственост и не са пречели на бъдещия строеж. В разговор със строителния техник последният го уверил, че дърветата ще бъдат само окастрени, за да се улесни преминаването на строителна техника, но не и премахнати. В петък сутринта обаче същият багер изкоренил и двете.
Въпреки опитите да види разрешително за унищожаването на трите дървета, такова не е представено на Димитър Димитров, а според думите на строителния техник и той самият не е видял такова, но е позволил дърветата да бъдат премахнати от багера на фирмата-собственик на парцела.
В началото на седмицата Димитър Димитров е изпратил писмо-питане за ореховото дърво до зам.-кмета на община Кърджали по строителството, но до момента няма отговор дали е законосъобразно премахването му.
"Те са длъжни да ми отговорят в рамките на две седмици. Дотогава могат да отсекат дърветата по цялата улица, защото им пречат", коментира Димитров.
ул.
Според него българската тенденция за се строи в зелените междублокови пространства няма нищо общо с европейските норми и се прави в нарушение на разпоредби и изисквания на закона за устройство на територията, а протестите и сигналите на гражданите потъват в общинските канцеларии. Проблем и нарушение според него и според водещи български архитекти и градоустройствени специалисти са и строителствата на 15-метрови жилищни сгради в квартали като "Студен кладенец".


повече чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

Милан Миланов: Бузлуджа даде новото начало на левицата

Социалистите казват, че тази година на Бузлуджа се обърнали отново към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал предшествениците на историческата поляна. Но идеята за обединението на левицата предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и разбира се, силно одобрение. Общественикът и привърженик на..

публикувано на 31.07.24 в 16:08

Александър Симов: БСП затваря всички фронтове срещу левите партии

Социалистите от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за страната Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хилядите симпатизан участваха в националния политически митинг. В навечерието на събора..

публикувано на 29.07.24 в 12:34

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33