Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната служба в Смолян с урок към децата как се гаси пожар

Служители на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) - Смолян, Южноцентралното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите – Смолян и Държавно горско стопанство - Смолян, организираха вълнуващо и образователно приключение за близо 40 деца, които са на лагер край Смолянските езера.

Комисар Чавдар Кичуков, директор на Районната служба и инженер Георги Кисьов, директор на Регионалната дирекция по горите – Смолян, подчертаха значението на превенцията срещу горските пожари и насърчиха децата да бъдат отговорни и внимателни, когато се намират сред природата.

Децата участваха в редица образователни и забавни игри, организирани от пожарникарите и лесовъдите. Темата на урока по горска педагогика „Безотговорността е най-опасната искра“ беше основният акцент.

Екипи от службата в Смолян с два пожарни автомобила представиха модерното оборудване на колите. Инспектори разясниха на децата как работи всяко от специализираните устройства, включително пожарогасителите, маркучите за вода и дихателните апарати, които помагат на пожарникарите да действат в задимена среда.

Децата имаха възможността да приложат наученото на практика. Те гасиха импровизирани малки огнища с топалки, което им показа колко важно е да се реагира бързо, за да се предотврати разрастването на пожара. Вълнението нарасна, когато използваха истински пожарникарски маркуч.

Кулминация в емоциите предизвика качването по автоматичната пожарна стълба, която им разкри панорамна гледка към околностите на Смолянските езера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цените в Гърция се покачват с над 30 %

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат. Търговците предлагат вече дини от Албания, картофи от Египет, домати от Турция, а 62..

публикувано на 17.08.24 в 10:24

В края на годината в Смолян изхвърлят старите печки

Заявления за участие в програмата за замяна на старите отоплителни системи с нови в община Смолян са подали над 1478 домакинства. По проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян – фаза 2“ се очаква да бъдат финансирани над 2 000 домакинства, посочи зам.-кметът Марин Захариев . След избора на изпълнител по..

публикувано на 17.08.24 в 10:05

Крумовград дава сцена за танцово надиграване и надпяване

Вечер под надслов : „Крумовград търси талант – танцово надиграване и надпяване“ ще се проведе в града на 22 август, четвъртък, от 20 часа на площада. Събитието е част от програмата „Лято 2024“  от културния календар на община Крумовград . Каним всички граждани и гости на община Крумовград с разнообразни таланти да се включат в..

публикувано на 17.08.24 в 09:54

Шест души се борят за едно работно място

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспор т, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса..

публикувано на 17.08.24 в 09:28

Слънчево, но малко по-хладно днес, до 34 градуса

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд отново над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и в Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъж д, придружени с гръмотевици. В Източна България през целия ден ще бъде слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 17.08.24 в 08:43

40 плувци участват в традиционното преплуване на язовир Кърджали

11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали ще се проведе в събота, 17 август - в залива Енчец. Около 40 плувци - мъже, жени и деца ще се включат в 11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали, което ще се проведе в събота, 17 август в залива Енчец от 9 часа. Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант..

публикувано на 16.08.24 в 15:20
ОУ „Васил Левски“, с. Дрангово

Шинаси Сюлейман: Училището в Дрангово трябва да е сред защитените

Министърът на образованието Галин Цоков отказа със своя заповед да закрие основно училище „Васил Левски“ в село Дрангово, община Кирково. Решението за закриването на 100-годишното училище е на общинския съвет в Кирково, а мотивите са, че школото е отпаднало от списъка със защитените училища в страната през миналата година и Общината е в невъзможност да го..

публикувано на 16.08.24 в 14:09