Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на годината в Смолян изхвърлят старите печки

Снимка: Георги Нейков

Заявления за участие в програмата за замяна на старите отоплителни системи с нови в община Смолян са подали над 1478 домакинства. По проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян – фаза 2“ се очаква да бъдат финансирани над 2 000 домакинства, посочи зам.-кметът Марин Захариев. След избора на изпълнител по обществената поръчка в края на месец септември ще се обяви нов прием. Избраният изпълнител ще прегледа подадените заявления. За тези от тях, които отговарят на изискванията, ще се извърши обследване на място и след това ще бъдат оценени и класирани.
След това ще се премине към същинското из
пълнение на монтажа на новите ефективни уреди. Първите монтажи на уреди се очаква да бъдат извършени в края на годината, поясни Захариев. Доставката на нови уреди включва климатици, термопомпи и уреди на пелети, като преди това старите ще бъдат демонтирани.
В тази връзка и с оглед настъпването на отоплителния сезон, община Смолян препоръчва на всички домакинства, които участват по проекта, да си осигурят дърва или въглища за отопление.
Монтажите на уредите ще се извърши по брой събрани точки от оценката на всяко едно заявление, одобрено съгласно критериите, публикувани на сайта на общината, напомнят от администрацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна основен ремонт на градския стадион в Джебел

Започна основният ремонт на градския стадион в Джебел. Футболният терен ще бъде с естествено тревно покритие с нова дренажна и поливна   система с резервоар. Лекоатлетическата писта също ще бъде изцяло подменена. Предвижда се изграждането на нови резервни скамейки. Съблекалните помещения ще бъдат разширени, както и ще бъде изградена ВИП ложа..

публикувано на 17.08.24 в 12:32

Цените в Гърция се покачват с над 30 %

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат. Търговците предлагат вече дини от Албания, картофи от Египет, домати от Турция, а 62..

публикувано на 17.08.24 в 10:24

Крумовград дава сцена за танцово надиграване и надпяване

Вечер под надслов : „Крумовград търси талант – танцово надиграване и надпяване“ ще се проведе в града на 22 август, четвъртък, от 20 часа на площада. Събитието е част от програмата „Лято 2024“  от културния календар на община Крумовград . Каним всички граждани и гости на община Крумовград с разнообразни таланти да се включат в..

публикувано на 17.08.24 в 09:54

Шест души се борят за едно работно място

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспор т, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса..

публикувано на 17.08.24 в 09:28

Пожарната служба в Смолян с урок към децата как се гаси пожар

Служители на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) - Смолян, Южноцентралното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите – Смолян и Държавно горско стопанство - Смолян, организираха вълнуващо и образователно приключение за близо 40 деца, които са на лагер край Смолянските езера . Комисар..

публикувано на 17.08.24 в 09:09

Слънчево, но малко по-хладно днес, до 34 градуса

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд отново над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и в Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъж д, придружени с гръмотевици. В Източна България през целия ден ще бъде слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 17.08.24 в 08:43

40 плувци участват в традиционното преплуване на язовир Кърджали

11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали ще се проведе в събота, 17 август - в залива Енчец. Около 40 плувци - мъже, жени и деца ще се включат в 11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали, което ще се проведе в събота, 17 август в залива Енчец от 9 часа. Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант..

публикувано на 16.08.24 в 15:20