Пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус фест“ се оказва изключително популярен даже зад пределите на област Кърджали, изненадващо дори за създателите му от народно читалище „Обединение 1913“. Това сподели в ефира на Радио Кърджали секретарят на читалището и един от основните „мотори“ на събитието Камелия Чолакова.
В събота от 10 часа предстои пътуващият кулинарен фест да има своята четвърта спирка в кърджалийското село Кобиляне.
„В Глухар като публика се включиха хора от Плевен, от Видин, от Стара Загора, които са прочели за фестивала и на път за плажовете на Бяло море се отбиха и станаха част от нашия празник. А пък в Стремци, туристи, които са тръгнали за Перперикон също бяха наши гости. Тоест фестивалът е популярен извън Кърджали вече и това много ме радва“, каза Чолакова.
За първи път на изданието в Кобиляне кулинарни изкушения ще бъдат разделени на отделни маси – готвени ястия, тестени изделия и сладкиши, за да не се объркват ценителите, които се включват в дегустацията.
Изложението на гастрономическите творения има състезателен характер. Винаги има класиране и наградени. „Хората много се надпреварват. Много им харесва да участват в конкурс и тези, които получават награди са изключително щастливи“, сочат наблюденията на Чолакова.
Своите готварски възможности представят не само дами, но също и мъже. Един от призьорите миналата година е бил мъж, който е приготвил пиле под тенекия. „Той ще участва и тази година с това много вкусно нещо, което беше направил, така че каня всички, които обичат да си похапват вкусно, да дойдат в Кобиляне да опитат тази вкусотия“, препоръча тя.
Има конкуренция и между поколенията, като младите представят по-често модерни ястия по рецепти, прочетени в интернет или видени във филми, разкри още организаторът на феста.
Сред редовно представяните вкусотии са къпаната баница, традиционна за региона, приготвена в различни варианти, както и другото типично ястие за местните хора – кешкек. При сладкишите пък винаги има изненади, но палмата на първенството все още държи т.нар. трилече.
Въпреки че са приготвени по традиционна рецепта, все пак всяко ядене има свой, специфичен и неповторим вкус, защото „на всяка майсторка майсторията е различна и явно и материалите, които се влагат са различни, така че всяка баница има различен вкус и нямат нищо общо с тези, които се продават в Кърджали, несравнимо е качеството“, подчерта Чолакова.
Тя призна, че не е успяла досега да приготви успешно нито едно от представените ястия, за които е получила рецепта от майсторите, „но съм обещала, че ще направим курсове и открити уроци по приготвяне на баклава, ще ги обявим кога са и да заповядат всички, които искат да се научат“, покани Камелия Чолакова.
Вярно е, че храната обединява и сплотява, „но ние имаме сериозни успехи и по отношение на културната част на програмата“, припомни тя. „За мен е много важно хората от малките населени места да се докоснат до културата, която се предлага в града“, категорична беше Чолакова. Тя посочи за пример създаването на самодейни състави в някои от селата, където е гостувал „Вкус фест“, което е било провокирано от изявите на съставите към НЧ „Обединение 1913“, които винаги участват в програмата.
В пътуващия фестивал на храната и изкуствата свои изделия винаги представят и творци-приложници, което също привлича сериозен интерес.
За поредното издание в село Кобиляне тази събота се очаква специална изненада. „Кобиляне ще ни изненадат с нещо, което ще ни разкажат. То се казва „Пътят на вълната“ – как се добива вълната и как се стига до плата, какви етапи преминава“, повдигна завесата за любопитните Камелия Чолакова.
Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.
Приказката "Червената шапчица" оживява на сцената на Дома на културата в Деня на на Християнското семейство - 21 ноември. Любителите на мюзикъла, а и не само ще могат да се насладят на този жанр. Това каза директорът Марияна Ликова и допълни, че музикалния спектакъл е подходящ за всички възрасти. По думите й той носи послание за истински значимите..
Билетите за юбилейния концерт на Нешко Нешев вече са разпродадени, съобщиха от касата на театъра в Кърджали, където на 22 ноември ще се проведе концетът с участието на акордеониста и емблоематични имена от българския фолклор с които Нешко Нешев е работил през годините. На 20 ноември музикантът ще отбележи 70-годишен юбилей, а два дни по-късно с концерта..
На 3 декември, от 19 часа в салона на Театрално-музикален център „Димитър Димов” гостува Старозагорската опера. Ще чуем красивата музика от световните кино-хитове „Междузвездни войни”, „Карибски пирати”, „Гладиатор”, „Индиана Джоунс”, „Мисията невъзможна”, „Игра на тронове”,„Хрониките на Нарния”. Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора се дирижира от..
Община Хасково и Художествена галерия “Форум“ представят изложба живопис на Мария Николова Отерстад. Художничката е завършила Националната художествена академия- София със специалност „Художествен текстил“. Дълги години е живяла и работила в Норвегия . Изложбата е озаглавена „Градината на мама“ и е вдъхновена от красотата на природата в село..
Кърджалийката Йоана Валериева участва с колекция от ръчно изработени шапки на Sofia Fashion Week 2024. Тя е само на 23, но вече е успяла да създаде име в арт средите с шапкарството, един по-рядко вече срещан занаят. Пътешествието в света на модата започва за нея преди няколко години, когато вижда шапка федора на витрина в магазин, разказа за Радио..
Филмът „Перперикон“ на Българската национална телевизия (БНТ) получи награда на деветото издание на Международния фестивал за туристически филми в Измир, Турция. Това съобщават от обществената телевизия. Отличието е в категория „Туристически документални филми“. Сценарист на „Перперикон“ е Иво Иванов, а режисьор – Мишо Ланджев. Продукцията за..
Класиката "Женско царство" на Ст.Л.Костов наруши тишината на читалище "Иван Боюклиев 1926" в село Пчеларово за първи път от четвърт век. Тя бе изиграна предпремиерно на 2 ноември от самодейните актьори от театралната формация "Арт кошер", в която участват само местни жители. Режисьор е Красимира Стоянова, също местен жител. Представлението бе..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478