Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова. 

Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и една само в задочна предлага учебното заведение. "Важно е да отбележим, че две от нашите специалности са защитени и така наречените приоритетни специалности, което означава, че те са изцяло освободени от семестриални такси, което предоставя допълнителна възможност за бъдещите студенти, които нямат финансовата възможност да си плащат семестриални такси, да изберат тези направления", обясни Николина Иванова.

Именно двете защитени - "Разработване на полезни изкопаеми" и "Обогатяване и рециклиране на суровини", са сред най-желаните, но студентите търсят много и "Компютърни технологии", уточни зам.-директорът.

Тя коментира, че това, което отличава филиалът от другите висши учебни заведения е "тясната ни връзка с индустрията - нашите студенти не само получават теоретичните знания, от които имат нужда, за да станат специалисти, но имат и възможността за практически стажове и реализация в професионална среда още по време на своето обучение".

А в началото на академичната учебна година преподаватели и ръководство си пожелават "умни и будни студенти, все повече да вървим ръка за ръка с бизнеса, за да ни върви по вода и да успешна годината на всички".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09