Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Снимка: Яна Боянова

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон. 

От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто по-малко. Домакинствата, които са закупили дърва са 26 000, а през миналата година за същото време са били 35 000. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали инж. Асен Карабов, заместник-директор на ЮЦДП.

Сред причините за този осезаем отлив на желаещи да се топлят с дърва са, „че на много места се проведоха програми за смяна на горивата и много хора предпочетоха да преминат на ток, газ, други алтернативни източници, които са по-чисти, по-лесни за използване. Втора основна причина, според мен, е това, че се променя демографията в района. Хората, които останаха по селата, които основно потребяват дърва, вече са на възраст и за тях е трудно да добиват, да режат, да цепят и пренасят дърва и по тези причини се насочват към алтернативи“, поясни инж. Карабов.

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който показва потреблението на биомаса като брой домакинства, през 2002 г. 55 % от домовете в България  са се отоплявали на биогорива, включително дърва. Оттогава към днешна дата потреблението намалява, като през 2023 г. този процент е стопен до 27.

Спад има и в цените на дървата за огрев. Тази година те са със 17 – 18 на сто по-евтини. Хората предпочитат да се топлят с дъб и бук, тъй като са по-калорични и с по-малко количество се достига повече топлина. „Ако едно домакинство използва за отопление 10 кубика дърва от вида дъб или бук за една зима, в същото време, ако закупи иглолистни дърва биха му били необходими около 15 куб. м“, посочи инж. Карабов.

Той посочи и цените, на които ЮЦДП продава тази есен дървата за огрев. Иглолистните са от 41 до 45 лв., като основният обем се предлага на около 42 лв./куб. м. Широколистните са в малко по-широки граници – от 58 до 74 лв., но основно са около 60 лв.

„Това са цени на нашите складове, в гората. Оттам нататък клиентът си наема транспорт, който да му ги достави до определеното населено място. С такъв транспорт ние не разполагаме и не предлагаме такава услуга, в много малко населени места я предлагаме. Използват се услуги на частни превозвачи, като там цените се договарят между превозвача и потребителя“, поясни зам.-директорът на ЮЦДП.

Инж. Карабов успокои клиентите:„Във всички стопанства имаме дърва в наличност, тъй като сме подготвени за по-голямо потребление, в рамките на миналогодишното. Тези хора, които възнамеряват да си купят дърва, да се обърнат към съответното горско стопанство и то да не отлагат“.

Служители на институцията участват в провежданите напоследък масови операции срещу купуването на гласове, но само по изясняване законността на произхода на дървата и дървените материали, каза в отговор на въпрос за съпричастността на горските в масовите акции срещу купуването на вот за предстоящите избори.

Още подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

В тази част ще научим коя е балканската диета,  и за най-новата компютърна българска игра - Marko: Beyond Brave, за супергероя Крали Марко . Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 09.10.24 в 11:07

Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи

Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи . Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време.  Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Зарад и топлото време, реколтата подрани . От плодовете зреят дюлите и зимните круши . Всичко това..

публикувано на 08.10.24 в 13:15