Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

Понякога си на колене, но важното е, че след тези моменти пътят е нагоре, казва писателят


Нова белетристична книга с разкази "Входове и изходи" излезе на книжния пазар наскоро. Автор е писателят, журналист и музикант Росен Карамфилов. "Истинският писател е готов да реже сърцето си на цинковата маса и изобщо да не му пука. Най-дълбоката история, която можеш да вземеш, е собственият си живот", казва изобщо за писането Карамфилов. А едно от определенията за бутиковото издани е "разкази - отражения на силата на безсмъртния човешки дух. Разкази, които ще живеят дълго в сърцата ви". Художественото оформление е на Кольо Карамфилов, а книгата може да се закупи само в https://kupipodarak.com/
А така звучи част от наградения разказ "Белег":
"Откакто се помня имам само душа. Така се родих - без тяло. Или по-точно - с тяло, неспособно да износи големината на духа ми". 
И още: "Изворът! Той е добротата. Да вярваме, че ближния ни е също толкова ценен. Да създадем верига помежду си. Да любим без граници, да мразим само в мислите си. Да не пропускаме миговете на същинско обичане. Да посадим дърво и да стоим до него, дорде започне да дава плодове. Да поливаме цветята в саксиите. Да не се сърдим на създателите си. Да простим на мъртвите, че са ни напуснали. Да не търсим обяснение за гибелта им. Да спазваме законите на природата. Да не крещим, когато сме ядосани. Когато за пореден път угасваме в безсилие. Да не съдим, за да не бъдем съдени. Да не прекрачваме границата на търпението си."
Книгата "Входове и изходи" е продължение на романа "Колене", за който Здравка Евтимова казва, че "подарява живот"!
Росен Карамфилов е роден през 1992 в София. Средното си образование завършва във Втора немска гимназия. Във Виена учи сравнително литературознание. Автор е на книгите "Орелът и детето", "Стерео тишина", "Колене" и "Церебрална поезия". През 2014 печели наградите "Рашко Сугарев" и "Добромир Тонев", а през 2017 - "Владимир Башев".
Романът му "Колене" представя България на фестивала на дебютните романисти в Будапеща през 2015. Негови стихотворения са публикувани на английски, турски и италиански. Превежда поезия от немски език. Работи като журналист към различни онлайн медии.
Росен е и най-младият поет, включен в американската Антология на българската поезия. 

- Разкази - отражение на силата на безсмъртния човешки дух. Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...?

- Ами да, това е ядрото на цялата книга. Колкото до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре, въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга за живота, за смисъла да оцелееш, смисълът да устоиш на всичко. Въпреки бурите, дори и понякога да си на колене. Дори понякога да си уязвим, раним, крехък. Има и друг момент, който следва след това и винаги, винаги има изход.

-  Да, в пътя нагоре задължително е, наистина да запазим човешкото в себе си, добротата. Предполагам, че вие най добре го знаете това.

- Така е, да...
- По какъв начин тази белетристична книга е свързана с романа "Колене"?
- Ами по много сериозен начин.Това беше идеята, всъщност, че аз исках, макар да се води сборник с разкази "Входове и изходи", по такъв начин да свържа разказите един с друг, че някак си и цялото това нещо да бъде като един малък роман. И по някакъв начин е ангажиран, бих казал с "Колене", тъй като разказва за моменти от моето раждане до момента, преди романа "Колене", но също така и моменти след романа "Колене". Защото много хора, след като написах "Колене" преди повече от 10 години ми казаха: "Добре, ама ти така и не разказа как се освободи от тая болка"Какво следва след "Колене"? Всъщност и на мен ми трябваше доста време, за да разкажа следващия етап от своя живот.
- .....разголвате душата си, това не Ви ли прави уязвим, вие пишете стряскащо силно...
Това не ви ли притеснява понякога?
- Абсолютно убеден съм в това, което правя, защото истинският писател е точно такъв. Истинският писател е готов да "реже" сърцето си на цинковата маса и изобщо не му пука. Достатъчно много други примери имаме за писатели, които измислят, пишат на базата на някакви проучвания, които правят, четат енциклопедии, взимат чужди истории. Най-дълбоката история, която може да вземеш, е собствения си живот. Ако имаш такъв и той интересен, и ако в него има някаква специфична съдба, на мен това ми се е случило, това е моята моята благословия, бих казал. И поради тази причина, предпочитам да пиша за нещо, което дълбоко познавам, отколкото да си измислям.
За целия разговор, чуйте прикачения файл. Може да чуете и откъс от "Входове и изходи", прочетен от Росен Карамфилов.
Запис на предаването "Вкусен следобед" , в което участва писателят и изпълнението на песента на група Еrase the Poems - The Voice of Desire, може да чуете тук Вкусен следобед от 13 октомври




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

В тази част ще научим коя е балканската диета,  и за най-новата компютърна българска игра - Marko: Beyond Brave, за супергероя Крали Марко . Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 09.10.24 в 11:07

Есенно изобилие в чиния - разядка от сушени тикви и манатарки с картофи

Благодатна е тази есен, а лятото сякаш няма край, защото температурите са все още високи . Вече навдига глава зелето, а морковите, камбите и керевизът пък берем от дълго време.  Карфиол също има отдавна, както и тикви, праз и целина. Зарад и топлото време, реколтата подрани . От плодовете зреят дюлите и зимните круши . Всичко това..

публикувано на 08.10.24 в 13:15