Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Генчева - Пазител на традициите в раздел "Кулинария"


Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов.
Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица носители на приза от предходни години -  хора, доказани майстори, занаятчии и творци. 
Националната инициатива „Пазител на традициите“ цели да отдаде дължимите почит и признателност към хората, избрали да посветят живота си на това да съхранят и предадат напред българските дух, традиции, бит, занаяти и култура. 
Росица Генчева безспорно е име, известно сред най-добрите кулинари в страната.  „Кулинарна енциклопедия с 1555 избрани рецепти" от издаването й досега е като настолна книга за всяка домакиня, с полезните си и лесни рецепти за хранене, с множеството си постни и местни ястия, сладкиши и кремове и с "консервираното лято в буркани". А в "Пълно мазе - сита зима" имате достъп до едни от най-харесваните български местни деликатеси  - смядовска луканка, еленски бут, карловски бабек, кайзер пастърма.  Книгата съдържа 40 раздела „от А до Я" в кулинарията, а разделът „Празници и традиции" ни връща към корените. 
Наред с това тя създава и рецепти с нейното име „Росица".
От първото издание досега книгата има 14 тиража, които се изчерпват бързо. "777 рецепти от близо и далеч" с популярната в интернет кулинарна ютубърка с 218 хиляди последователи Ваня Джорджевич също претърпя няколко тиража.
Въртокъщница, обичана майка, баба и съпруга, създаваща настроение и уют у дома с кулинарните си умения, отстояваща се в професията - председател на регионалната колегия на БАПЗ, Роси на драго сърце споделя рецептите си.
Носителка на кулинарни награди, член на жури на престижни конкурси. Сътрудник на много тематични списания и вестници.
След това е поканена в предаването на Драгомир Драганов „ЧАЙ”, заедно с внучката си, също Росица, която върви по стъпките й. Многократна участничка в предаването на Иван Звездев и в "Кухнята на Бъни" с Боян Иванов.
Родена е в Пловдивското село Болярино. Талантът си да готви открива на седем години, когато откъсва различни зеленчуци от домашната градина и спретва вкусна лятна манджа за семейството.
Освен рехабилитатор и професионалист по здравни грижи, работохолик, Росица Генчева е и народна певица. Съпругът й, военният диригент Събчо Генчев е автор на учебно-методическо пособие за изпълнение на тракийска народна музика на тромпет. А сега нека чуем разговор с организатора на конкурса "Пазител на традициите Пеньо Иванов, Васко:

"Това, което обичам да казвам е, че всеки българин е пазител на традицията. Както всяка година, така и тази във всяка от номинациите, които са, във сегашния етап вече много повече, в началото
бяха само 3 категории, сега са и занаяти, изобразително изкуство, и фолклор, и кулинария. След това се появиха и личности, организации, населено място. И гледам винаги да има по не по три-четири позиции във всяка от категориите, както всяка година, така и тази, това да се случи. Така че инициативата върви от 2010 година, така че тя  позната в страната пък и не само, в общностите по света, така че предложения непрекъснато идват. Но това, което аз ще се радвам, е да помолим слушателите да се огледат около себе си и да излъчат те различни предложения. Така че номинациите да стават и по-интересни. 
Всеки може да предлага номинации и може да предлага каквото прецени той. Обаче след като си направи предложението, аз го разглеждам и ако имам въпроси, свързани с тази тема и обсъждаме с човека, който изпрати предложението, след това се свързваме с човека или с организацията....., събираме вече информация от типа на имейли и телефони и да може да комуникираме, да общуваме. И след това началото на лятото-в края на пролетта стартира едно гласуване във Фейсбук, което е за финал на публиката. След това журиране, след това класиране, да го наречем, се включват тези, които вече са пазители на традициите...."
Всяка година се провежда и конкурс "Рецептите на баба":  "От 2009 а насам се случва горе долу по един и същи начин. Януари месец започва събирането на творбите, защото в днешно време вече не са само рисунки. Вече има и литературно произведение, и регионална, кулинарна рецепта. Събират се един месец творбите и след това следва обработване, журиране и информиране на участниците, като предполагам, някъде в рамките на около два месеца успяваме да да обработим тези неща, защото обикновено участниците са от цялата страна. Инициативата от години е част от календара за извънкласни дейности на Министерство на образованието и цялата страна знае за конкурса. От години имаме участници и постоянни учебни заведения, като идеята на Рецептите на баба е да се излъчи един финалист, който да е плакат на фестивала "Пъстра трапеза на гости на моя град". Има и финалисти от три възрастови групи се избират по средно десетина, 12 или 15 от нй-хубавите рисунки. А каква е целта на конкурса - да се популяризират самите рецепти или по-скоро децата да заобичат кулинарията, да заобичат родната трапеза. Тъй като конкурсът обхваща участници до 14 години, това е тази възраст, в която един човек учи различни неща и когато става дума за учене, смятам, че това е добър начин да се учат тези хора да ценят това, което имаме като бит, традиции и обичаи. Не на последно място да мислят в посока да разберат какви са тези тадиции, обичаи и след това да ги пресъздадат". Много често децата изпращат и снимки, в които готвят заедно с баба си, с майка си. 
Понякога обаче пишат и откъде знаят рецептата. Така се запазват старите рецепти.
"Това е и целта на "Пъстра трапеза на гости на моя град", когато беше по-активен фестивал. Именно - да се види какво се е готвило, какво се готви в момента и това, което се е готвило преди. И разбира се, тези рецепти да бъдат написани на хартия, за да може да има още една следа след време, когато има възможност. И тази хартия винаги може да се превърне в сборник от рецепти, книжки и така нататък".
Чуйте цялото интервю на Радка Петкова с Васко /Пеньо Иванов/. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Клуб

За 14 години над 150 ученици се учиха на комуникация и журналистика в Клуб "Публична реч"

Повече чуйте в прикачените файлове

публикувано на 19.12.24 в 17:49

Д-р Ахавни Кеворкян: Готвенето може да бъде ваканция за мозъка

"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..

публикувано на 17.12.24 в 14:55

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

А Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!".  Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 15.12.24 в 18:24

Проф. Хикмет Мехмедов: Свръхзадачата на моите постановки винаги е била любовта

Балет-феерия от три действия по музиката на Чайковски ще гледат кърджалийци на 17 декември от 19 часа в голямата зала на театър "Димитър Димов". Спектакълът "Спящата красавица" на  Държавна опера-Бургас, е на хореографа, нашият съгражданин и почетен гражданин на Кърджали проф. Хикмет Мехмедов. Либретото е на Мариус Петипа, действието е..

публикувано на 13.12.24 в 16:05

Хари Атанасов: Много по-приятно ще се пътува за Гърция

Приемането ни в Шенгенското пространство е радост и за рибарите. Художниците Хари и Пенка Атанасови са любители на целогодишния риболов в Северна Гърция. Семейството предпочита Гърция и за почивка, както и за творческа ваканция. За свободата и комфорта да пътуваме, за това какви риби се ловят в момента и за красотата на маслинените..

публикувано на 13.12.24 в 12:57

Бизнесменът Пламен Петков: Ще се увеличат еднодневните почивки в Гърция

Отпушването на граничния контрол ще доведе до ръст на еднодневните посещения и нощувки в Северна Гърция , смята собственикът на къща за гости в нашата съседка Пламен Петков. Ще се отрази и на туристопотокът от гърци, които идват тук, за да пазаруват. Тази тенденция става все по-убедителна на фона на обедняването на една част от гръцкото общество...

публикувано на 13.12.24 в 12:29

Кърджали с нови туристически маршрути

Туристическият информационен център (ТИЦ) в Кърджали постави последните три информационни табели, обозначаващи началото на маршрутите до Моняк, Въжения мост при Лисиците, Читкая и Екопътека "Шампион". В инициативата се включиха и представители на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – Кърджали. От ТИЦ съобщават, че на територията на..

публикувано на 12.12.24 в 11:35