Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Служители от здравното министерство са получили между 20 и 50 хиляди лева за участие в процедури по акредитация на лечебни заведения, отбелязва във водещата си статия ТРУД. Парите са вземани 3 години под формата на хонорари. Темата на вестника пък е посветена на пътното строителство. Според Българската браншова камара "Пътища" 13 наши фирми имат потенциала да участват в строителството на магистрала Тракия.

За нова мода сред измамите можем да прочетем в 24 ЧАСА. Само срещу хиляда лева такса, лична карта и 5 дни чакане организация, наречена Вселенска православна църква, предлага на желаещите да им отпусне 50 хиляди кредит. Другият вариант е такса 2 хиляди за членство в "църквата". Как изглежда проектобюджетът за догодина, който днес ще бъде обсъждан на съвета за тристранно сътрудничество, можем да прочетем в същия вестник. Според изданието 7 млрд. и 200 млн. лв. са за увеличение на пенсиите, а 1 млрд. и 770 млн. са за администрацията.

През следващите месеци ще има достатъно протести и недоволства от страна на гражданите, за да помрачат ореола на новата власт, отбелязват социолози, цитирани от ДЕЛНИК.

Проблемите на пенсионната система е темата на вестник ПАРИ. Догодина данъците покриват 70 процента от парите за пенсии, а задълбочаването на зависимостта от бюджета прдставлява заплаха за изплащане на парите, ако се объркат прогнозните за данъчни постъпляния, посочва изданието.

Съществува голяма опасност 13-те психиатрични болници в страната да бъдат закрити, тъй като не могат да покриват разходите за храна, отопление и лекарства на пациентите, отбелязва НОВИНАР. Лекарите поредупреждават, че ако това стане, хората с психични проблеми трябва да бъдат пуснати на улицата.

Разследване откри далавери за 20 милиона в Раковата болница в София, пише на първа страница МОНИТОР. Ръководството на болницата сключило няколко неизгодни договора за охрана, почистване и строителни дейнисти с близки на директорката фирми на много по-високи цени.

Областната управа на столицата е заменяла държавни терени срещу апартаменти по 200 квадрата, от които 140 тераси, пише ДНЕВНИК. За първите два месеца на годината управата е направила общо 9 замени, преди влизането на забраната за такива сделки през март.

България е в топ 3 на сделките с дялово инвестиране в Югоизточна Европа, пише КЛАСА. Преди нас са Турция и Румъния.

Почти 86 процента от седмокласниците прекарват свободното си време пред компютъра, показва проучване на образователното министерство, отбелязва СЕГА. 68 на сто пък са попадали на порносайтове, а 38 процента са посещавали подобни страници.

ДУМА цитира доклад на Световната организация по прехраната, според което на всеки 3 секунди жител на планетата ни умира от глад. Според доклада страдащите от глада през тази година са над милиард или с 9 процента повече от 2008-а.

Всички издания пишат за изчезналия от ДАНС доклад, даден на премиера Бойко Борисов от Алексей Петров.
По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени